Noapte
Zi
28 November 2022
3 mins read

Un pas important pentru siguranța cetățeanului consumator! Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Protecția Consumatorilor din România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant.

Conform Ordinului 201/2022 emis de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ce se referă la furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.

Prin implementarea acestui Ordin,  România  are șansa de a nu mai fi fruntașă în statisticile europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum: valoarea energetică; cantitățile de grăsimi; acizi grași saturați; zaharuri; sare;

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Problemele de greutate și obezitatea cresc într-un ritm rapid în majoritatea statelor membre ale UE, estimânduse ca peste  51,6% din populația UE (cu varsta de  peste 18 ani) era in exces inca din anul 2014, conform studiilor realizate de catre Uniunea Europeana.

mail

De asemenea Organizația Mondială a Sănătății  recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Mai mult decât atât, conform raportul Comisiei Europene referitor la starea sănătății din România, se arată că 25% din factorii de risc care cauzează decesul sunt atribuiți dietelor nesănătoase ce au în compoziție cantități mari de sare și zahăr.

Conform Raportului Global de Nutriție, România nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește atingerea obiectivului privind obezitatea, cu un procent estimat de 23,7% dintre femeile adulte (cu vârsta de 18 ani și peste) și 26,3% dintre bărbații adulți care trăiesc cu obezitate. În același timp, atunci când ne referim la populația cu vârsta de peste 18 ani, se înregistrează o pondere de 34,3% din bărbați, respectiv 24,5% din femei care se confruntă cu probleme legate de presiunea arteriale.

De asemenea, conform raportului amintit mai sus, respectiv a studiului denumit „Mortalitatea care poate fi atribuită compoziției dietetice și greutății” se demonstrează că mortalitatea se află în relație directă și cu  toate decesele asociate compoziției alimentare precum: dietele sărace în fructe, legume, cereale integrale; dietele bogate în: carne procesată, carne roșie, sare, zahăr, băuturi zaharoase.

Compoziția alimentară poate conduce la apariția bolilor precum: bolile cardiace, cancer, diabet, infarct sau probleme respiratorii.

„Haideți să luăm atitudine adoptând atitudine! Depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu o9atitudine! Deși în urma pandemiei comenzile online au crescut, totuși nivelul de informare a scăzut! Sănătatea este în mâinile noastre și decizia ne aparține! Trebuie să luăm aceste decizii  atât pentru noi, copii noștri, părinții noștri cât și pentru toți cei din jurul nostru! Doar uniți putem trece mai ușor peste această perioadă dificilă din toate punctele de vedere!” Sorin Mierlea- Președinte InfoCons

n

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

EȘTI ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ? Prin AJOFM Dâmbovița sunt 414 posturi disponibile

Articolul Urmator

„România Mare – un vis devenit realitate”, concurs pentru elevi organizat la Muzeul de Istorie

Ultimele Articole

Șofer pe autobuz școlar, prins băut la volan

În această dimineață, 27 mai, în jurul orei 07:35, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Găești au oprit pentru control, pe drumul național 61, în Gaesti, un autovehicul destinat transportului școlar. Conducătorul auto,
Mergisus