Evenimentul de prezentare a Proiectulul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT), finanţat prin Fondul Social European, Programul Operational Capital Uman, ce se desfăşoară şi în județul Dâmbovița, a avut loc astăzi în prezența partenerilor din project, a autorităților judeţene şi locale, specialiştilor medicali, asistenților sociali, medical comunitari şi a presei.
SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi trata- ment precoce al cancerului de col uterin, oferind investigații medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmbovița, lalomița, Giurgiu, Prahova şi Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Nați- onal pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renaşterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Sud Muntenia pot beneficia de tes- tare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare inscrise in program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localităţi din toate județele regiunii.
Spitalul Judeţean de Urgență Târgovişte, Spitalul Orăşenesc Găeşti şi Spitalul Municipal Moreni sunt afiliate în proiect, iar dambovițencele pot efectua gratuit testul Papanicolau (24-29 ani) si HPV (30-64 ani), in aceste centre. De asemenea, Unitatea Mobila a INSMC va vizita in zilele de 3 februarie, localitatea Vladeni si pe 17 februarie, localitatea I.L. Caragiale, oferind teste HPV si Papanicolau gratuite.
De asemenea, toate spitalele din judeţ, centrele medicale private, medicii ginecologi si medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamel si Copilului din Bucureşti pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul labora- torului INSMC in condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, lar rezultatele vor fi transmise cabinetelor in care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.
Anual, peste 1.500 de femeilor mor în România ca urmare a cancerulul de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, lar rata mortalității este de peste 4 ori mai mare. Incidenta poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populational, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi pre- venția rămân la un nivel foarte redus, in special în rândul grupurilor vulnerabile.
Până în prezent, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, 1268 de dambovițence, din 18 localități ale județului, au efectuat cele două teste, în gratuitate. Reducerea poverii cancerului în rândul populației feminine prin depistarea in faze incipiente a afecțiu- nitor şi diminuarea pe termen mediu-lung a mortalității specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiel Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaşte importanţa prevenţiei prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.
Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalităţii prin cancer de col uterin cu până la 80%.