În fiecare an, în perioada 15 martie-15 aprilie Romsilva organiează, prin ocoalele județene din subordine, diferite evenimente pentru a marca Luna Pădurii.
La nivelul județului Dâmbovița au loc acțiuni de împădurire în diverse locații pe care Direcția Silvică, sub coordonarea directorului Petre Marin, le administrează.
,,Ne încadrăm în luna plantării arborilor, Luna Pădurii (15 martie -15 aprilie) și ne-am prezentat aici să facem lucrări de împădurire în cadrul Ocolului Silvic Bucșani. Direcția Silvică Dâmbovița are un program aprobat de Regia Națională a Pădurilor de 121 ha constituit din 37 ha regenerări artificiale, adică plantații, și 84 ha regenerări naturale. Acestea din urmă se realizează prin aplicare de tratamente în pădurile care au atins maturitatea, care au atins vârsta exploatabilității. Regenerările artificiale le facem prin plantații directe cu puieți produși în Pepiniera Centrală Găești. Pe semestrul I, adică în această campanie de primăvară, ne-am propus să împădurim 20 ha de regenerări artificiale și 14 ha de regenerări naturale, deci un total de 34 ha. Până la această dată s-au plantat 10 ha și am mai plantat 4 ha din completări.
Completările fac parte tot din programul nostru de regenerare, sunt pierderi pe care le-am constatat anul anterior, deci în 2022, pierderi în plantații realizate în anii precedenți datorită factorilor climatici. Este de datoria noastră să venim cu aceste completări în plantațiile executate în anii anteriori. Deci noi trebuie să avem o reușită bună și foarte bună la închiderea stării de masiv. Închiderea stării de masiv înseamnă când se apropie coronamentele , când o plantație trece din stadiul de plantație în stadiul de arboret.
Ne aflăm în Unitatea de Producție IX Neagra, unitatea amenajistică 58 din cadrul Ocolului Bucșani. Direcția Silvică administrează această suprafață prin Ocolul Silvic Bucșani. Suprafața este de 0,9 ha vom face împăduriri pe formula stejarului, adică stejar pedunculat, schema de plantare va fi de 1,5 metri între rânduri, iar pe rând distanța dintre puieți va fi de 1 metru. Total puieți pe ha – 6700 de puieți. În campania aceasta de primăvară o să folosim 149.000 de puieți produși de Pepiniera Găești.”, precizează Petre Marin.
La acțiunea de astăzi a raspuns afirmativ ca de fiecare dată, și prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.
,,Mă bucur să fiu la această acțiune organizată de Direcția Silvică Dâmbovița. Este o promisiune, dar și o datorie pe care o avem fiecare dintre noi, o promisiune pe care am făcut-o chiar de anul trecut, când am participat la prima acțiune, în această calitate. Vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați, este nevoie de astfel de activități… Mă bucur că alături de noi sunt copiii pentru că ei trebuie să învețe și să conștientizeze chiar și pe această cale cât de important este să protejăm natura și cel mai bine pot să vadă și să facă astăzi. Știți cum se spune, cine nu plantează un pom în viață are această datorie să o facă și prin această acțiune contribuim la păstrarea unui mediu sănătos pentru județul Dâmbovița…’’, a declarat prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.