Inspectorii Direcției Sanitar Veterninare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița au efectuat în trimestrul I o serie de controalele oficiale și evaluări la unitățile care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală de pe raza județului Dâmbovița, în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023. Acestea au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii economici a condițiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a cerințelor privind trasabilitatea și etichetarea produselor alimentare, a modului de întreținere şi igienizare a spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime, a condițiilor de depozitare și expunere a produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor şi a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Totodată, inspectorii DSVSA au verificat dacă sunt îndeplinite și cerințele privind informarea consumatorilor cu privire la alergenii prezenți în produsele neambalate expuse la comercializare. Lista substanțelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranță se regăsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități, respectiv:
– desfășurarea de activități în spații neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
– încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor de origine nonanimală;
– deficiențe de structură (pereţi exfoliați și neigienizați, pavimente deteriorate și murdare, ferestre neigienizate și fără ecrane de protecție împotriva vectorilor, plafoane nefinisate, etc.);
– depozitare necorespunzătoare de materii prime;
– lipsă program de autocontrol;
– suprafețe de lucru neigienizate;
– etichetare necorespunzătoare;
– vestiare și grupuri sanitare neigienizate.
Ca urmare a deficiențelor și neregulilor constatate, și totodată a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 41 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 394.200 de lei. Totodată, a fost distrusă o cantitate de 1800 kg varză murată depozitată necorespunzător și pentru care nu s-a putut demonstra trasabilitatea.