Noapte
Zi
29 May 2023
1 min read

Pe 2 iunie se redeschide Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să participați vineri, 2 iunie 2023, ora 15:30, la redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni.

La mai bine de jumătate de secol de la inaugurarea muzeului, în noiembrie 2022 au fost demarate ample lucrări de restaurare a clădirii și de refacere a expoziției permanente într-o formulă expozițională care aduce până în zilele noastre literații dâmbovițeni. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.

Casa care adăpostește muzeul a fost construită, în perioada 1897-1898, de către scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, care a locuit aici împreună cu familia sa până în anul 1916. Într-una dintre scrisorile adresate mentorului său, Titu Maiorescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti scria: „Am isprăvit grijile casei de construit. În anul în care n-am scris mi-am făcut o casă ca un colţ de rai, parc, grădină de pomi fructiferi, grădină de zarzavat. Din tinda de unde vă scriu, se vede toată valea Ialomiţei. Sute de nuanţe de verde, de albastru şi violet şi, deasupra dealurilor, coamele munţilor albe de zăpadă. Casa mea e un roman de toată frumuseţea”.

IMG_20230529_145406246_HDR

În anul 1925 scriitorul vinde „colţul de rai” medicului Oprescu, directorul Spitalului Judeţean Dâmbovița. Noul proprietar a păstrat atât distribuţia încăperilor, cât şi citatele latineşti de pe pereţii casei. Singurele reparaţii au fost cele din anul 1928, când a mărit terasa şi a adaugat etajul, prelungind casa spre curte, unde şi astăzi există teiul sădit de scriitor în anul 1903.

În anul 1968, odată cu reînființarea județului Dâmbovița, în data de 30 decembrie,  muzeul a fost deschis pentru prima dată publicului.  Ca noutate, iubitorii literaturii îi vor regăsi în muzeu și pe reprezentanții „Școlii de la Târgoviște”, ca și pe cei ai „Societății Scriitorilor Târgovișteni”, cărora reprezentanții ansamblului muzeal le mulțumește pentru generoasele donații. 

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Primăria Ulmi a finalizat proiectul introducerii de gaze naturale în satul Udrești

Articolul Urmator

Autoutilitară nouă în parcul auto al SC LDP SA

Ultimele Articole

ECO-VOLUNTARI ÎN MUNȚII BUCEGI

În perioada 15-19 iulie 2024, un grup de 40 de tineri din județele Dâmbovița și Ilfov (în mare parte, de la Școala nr. 4 Moreni, coordonați de doamna profesoară Mirela Vasile, dar
Mergisus