Noapte
Zi
25 October 2023
2 mins read

Încep lucrările de reabilitare a clădirii Fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște  

Astăzi, 25 octombrie 2023, în Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), a avut loc un moment semnificativ pentru patrimoniul cultural – istoric dâmbovițean. Președintele Corneliu Ștefan a semnat contractul de execuție de lucrări la clădirea Fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, prin care acest monument istoric reprezentativ va fi readus la viață.

foto 1

Lucrările vor fi realizate în cadrul proiectului Consiliului Județean Dâmbovița „Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, în valoare totală de 21.790.929,67 lei (inclusiv TVA), al cărui contract de finanțare a fost semnat în data de 24 iunie 2021. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Programului RO CULTURA – APEL 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2020. Din valoarea totală a proiectului, suma de 7.456.746,02 lei (inclusiv TVA) este contribuția financiară nerambursabilă din partea SEE, 1.864.186,51 lei (inclusiv TVA) este contribuția aferentă cheltuielilor eligibile proprii din partea UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița, iar suma de 12.469.997,14 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea contribuției proprii a UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița – cheltuieli neeligibile.

foto 7

Pe lângă deosebita valoare intrinsecă a monumentului de patrimoniu în sine, Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște are și un important potențial turistic, iar aceasta este una dintre resursele de bază pentru viitorul dezvoltării economice a județului Dâmbovița.

Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște, printr-o abordare integrată și într-o manieră inovativă, constituie obiectivul general al proiectului. Lucrările de intervenție se vor realiza păstrând unicitatea și semnificația istorică a ansamblului.

Sunt prevăzute activități de consolidare a structurii, conservare și restaurare a componentelor arhitecturale ale clădirii și de înlocuire și completare a instalațiilor interioare. De asemenea, proiectul tehnic cuprinde amenajări de incintă și lucrări de refuncționalizare a mai multor spații interioare, pentru care se vor folosi materiale pentru termoizolație, fonoizolație și rezistență la incendiu. Vechea structură a șarpantei va fi înlocuită cu una nouă – cu învelitoare din țiglă ceramică, de tip solzi. Finisajele interioare și exterioare urmează a fi refăcute, iar modelele istorice din pardoseala de mozaic, din holul central, vor fi conservate.

Pentru asigurarea accesibilității generale este prevăzută montarea unui lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.

În corpul central, la etaj, se vor amenaja spații de expoziție, iar în extremitățile clădirii – birouri administrative, spații muzeale, dar și spații aferente activității de cercetare.

foto 8

În zona de sud a imobilului, vor fi construite o parcare publică, cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand, și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Pe lângă reamenajarea spațiilor verzi, în curte va fi amplasată o fântână arteziană. Actuala împrejmuire va fi refăcută cu menținerea structurii betonate a gardului.

 Președintele Corneliu Ștefan: „Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște va fi una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din regiune! Ea va sta în portofoliul Consiliului Județean Dâmbovița alături de un important număr de obiective istorice, artistice și naturale din întregul județ, cu care ne mândrim și care au fost redate circuitului turistic și cultural al țării noastre prin proiecte de restaurare și conservare – implementate cu succes, care susțin și promovează bogata moștenire culturală cu care Județul Dâmbovița a fost binecuvântat!”

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

COMPLEXUL NAŢIONAL MUZEAL „CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE SE ALĂTURĂ PROIECTULUI INTERNAȚIONAL DE CONSERVARE DIGITALĂ A PATRIMONIULUI CULTURAL          

Articolul Urmator

50 lei/gram este prețul cu care un dâmbovițean vindea droguri! Au avut loc percheziții!

Ultimele Articole

Mergisus