Ziua Mondială a Diabetului, marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată în anul 1991 de Federația Internațională de Diabet (IDF) cu scopul promovării importanței unei acțiuni coordonate și concentrate pentru abordarea diabetului ca problemă globală de sănătate.
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina.
Există 3 tipuri principale de diabet:
• Tipul 1: Se poate dezvolta la orice vârstă și necesită tratament cu insulină pentru supraviețuire;
• Tipul 2: Reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat și este mai frecvent diagnosticat la adulți;
• Gestațional: Apare cu glicemie crescută în timpul sarcinii și poate provoca complicații, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Tema Zilei Mondiale a Diabetului din acest an este „Accesul la îngrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut!” este accentuată necesitatea accesului la programe educaționale pentru persoanele cu diabet și profesioniștii din domeniul sănătății.
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile sunt importante pentru a întârzia sau a preveni complicațiile. Peste 95% din timp, îngrijirea diabetului revine persoanei în cauză și familiei acesteia. De aceea este nevoie de acces la educație continuă pentru a-și înțelege starea și pentru a efectua autoîngrijirea zilnică esențială pentru a rămâne sănătoși și pentru a evita complicațiile.
În acest sens, în cursul zilei de ieri, Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților a modificat legislația din România astfel încât pacienții bolnavi de diabet să poată avea acces mai facil la depistarea și tratarea acestei afecțiuni. Un vot pentru a venit și din partea parlamentarului social democrat dâmbovițean Carmen Holban.
Deasemenea, de Ziua Mondială a Luptei împotriva Diabetului, aceasta transmite și un mesaj profesioniștilor din domeniul sanitar, medicilor și personalului care îngrijesc, cu devotament și dedicare, pacienții suferinzi.
“Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, mulțumirile noastre speciale se îndreaptă către medicii diabetologi! Suntem recunoscători pentru dedicarea și angajamentul dumneavoastră! Fie că sunteți în spitale, clinici sau vă dedicați timpul personal pentru a oferi îndrumare și suport pacienților, fără dumneavoastră, cu greu, am putea depăși obstacolele produse de această afecțiune. Faptul că sunteți alături de noi și ne ghidați în această călătorie dificilă ne oferă încredere și ne face să simțim că nu suntem singuri în această luptă. Mulțumim pentru tot ceea ce faceți!
Totodată, ieri, în cadrul ședinței Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, am votat pentru modificarea legii. Așadar, prin îmbunătățirea acestui act normativ, am creat premisele prin care vom depista și trata mult mai repede această afecțiune, și, în același timp, vom crește și calitatea îngrijirii tuturor pacienților diabetici.
Să nu uităm că, înainte de toate, un stil de viață sănătos și o alimentație corectă sunt cea mai bună cale de a preveni apariția unei boli care ne poate urmări toată viața.”, este mesajul deputatului PSD Dâmbovița, Carmen Holban.