Noapte
Zi
6 January 2024
1 min read

MORTENI: De Bobotează, sărbătoarea Geavrelelor continuă!

O tradiție străveche i-a adunat și în acest an pe localnicii din Morteni în centrul comunei. În localitatea dâmbovițeană se păstrează un obicei unic în țară ca desfășurare și poartă numele de ,,Geavrele”. Sărbătoarea are loc întotdeauna în ziua de Bobotează și constă în împodobirea unor prăjini lungi de 14 metri, dintr-un lemn foarte rezistent și flexibil, fiecare cu batiste colorate, cusute manual de fetele necăsătorite.
IMG-20240106-WA0017
Partea esenţială a ceremonialului s-a desfăşurat astăzi, 6 ianuarie a.c., când fiecare steag a fost purtat de la gazdă la primărie, locul de întâlnire al tuturor locuitorilor. Flăcăii au ridicat şi așezat steagurile vertical, rezemate de o clădire publică din centrul comunei, în aşteptarea preotului. Acesta, după sfinţirea apelor, a stropit cu aghiasmă vârfurile celor patru steaguri care, imediat după botez, au fost aruncate – ,,date în sus”, fiind lăsate să cadă şi prinse în zbor pe braţe, după care aruncate din nou. Stegarii au însoțit acţiunea cu strigături: ,,Hăăăp! Hăăăp! Hăăăp!”, creând astfel o imagine unică.
IMG-20240106-WA0018

 

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

O nouă zonă de agrement, peste 10 ha, deschisă târgoviștenilor

Articolul Urmator

Accident rutier pe DN71! O persoană a fost rănită

Ultimele Articole

Mergisus