Programul național „Masă sănătoasă“ se desfășoară în scopul sprijinirii participării la educație a beneficiarilor direcți (preșcolari și școlari), prin oferirea unei alimentații sănătoase și formarea unui stil de viață alimentar sănătos. Conform Hotărârii de Guvern nr 24/11.01.2024, programul are ca scop sprijinirea accesului la educație al tuturor copiilor prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional, întărirea stării de bine și dezvoltarea igienei muncii intelectuale a preșcolarilor și elevilor și prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea.
Prin hotărâre de Guvern, au fost alocate sumele necesare pentru finanțarea programului în anul 2024 și repartizarea acestora pe unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, la nivelul întregii țări beneficiind de program un număr de 1.223 de unități de învățământ, pentru care s-a alocat un buget de 1.019.223 mii lei. Ulterior, numărul unităților de învățământ beneficiare a fost suplimentat pentru fiecare județ, conform ordinului comun al Ministerului Educației nr. 4139/04.04.2024 și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 138/09.04.2024. Unitățile au fost selectate la propunerea inspectoratelor școlare județene, pe baza respectării unor criterii care vizează creșterea incluziunii și a rezultatelor școlare și diminuarea abandonului școlar în unitățile de învățământ preuniversitar din medii dezavantajate geografic, economic sau social.
Programul constă în acordarea zilnică, a unui suport alimentar de tip masă caldă sau pachet alimentar, în limita unei valori de 15 lei/beneficiar/zi și se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada desfășurării cursurilor.
Unitățile de învățământ care au beneficiat de programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, conform Hotărârii Guvernului nr. 999/2023, au fost incluse, de drept, în programul „Masă sănătoasă“, pentru anul 2024.
În județul Dâmbovița, au beneficiat de acest program, inițial 28 de unități de învățământ, 8 dintre acestea fiind beneficiare ale programului – pilot de acordare a unui suport alimentar. Ulterior, numărul unităților de învățământ beneficiare s-a ridicat la 35, conform ordinului comun. Astfel, totalul beneficiarilor direcți – preșcolari și elevi – se ridică la 11.945, față de 3.804 persoane beneficiare ale programului în anul școlar anterior. Pentru cele 28 de unități de învățământ preuniversitar, a fost alocată suma de 23.260 mii lei, pentru anul 2024, urmând să primească finanțare și cele 7 unități de învățământ nou aprobate. Toate unitățile nou cuprinse în program provin din mediul rural.
Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/ servicii a mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare se organizează la nivelul fiecărei unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, unitatea de învățământ îndeplinind atribuții de distribuire a produselor către preșcolari și școlari.
Cele 35 de unități de învățământ dâmbovițene incluse în Programul Național ,,Masă sănătoasă”, după cum urmează:
1. Școala Gimnazială Dragomirești
2. Școala Gimnazială Dărmănești
3. Școala Gimnazială “Buică Ionescu” Glodeni
4. Școala Gimnazială Lucieni
5. Școala Gimnazială Mănești
6. Școala Gimnazială Gura Șuții
7. Liceul Teoretic “Ion Ghica” Răcari
8. Școala Gimnazială Vârfuri
9. Școala Gimnazială Potlogi
10. Școala Gimnazială Românești Potlogi
11. Școala Gimnazială Telești Ludești
12. Școala Gimnazială Răzvad
13. Școala Gimnazială Bilciurești
14. Școala Gimnazială Gura Ocniței
15. Școala Gimnazială Pătroaia Vale Crângurile
16. Școala Gimnazială “Smaranda Dumitru Roman” Vizurești Ciocănești
17. Școala Gimnazială Căpșuna Cobia
18. Școala Gimnazială Cornești
19. Școala Gimnazială “Stan Ștefan” Vlădeni
20. Școala Gimnazială Cornățelu
21. Școala Gimnazială Uliești
22. Școala Gimnazială Tătărani
23. Școala Gimnazială Nr. 3 Doicești
24. Școala Gimnazială Buciumeni
25. Școala Gimnazială “Grigore Rădulescu” Bezdead
26. Școala Gimnazială Vișinești
27. Școala Gimnazială “Sf. Nicolae” Pietroșița
28. Școala Gimnazială Brănești
29. Școala Gimnazială Aninoasa
30. Școala Gimnazială “Matei Gr. Vlădeanu” Cândești-Vale
31. Școala Gimnazială Gura Foii
32. Școala Gimnazială Iedera de Jos
33. Școala Gimnazială Malu cu Flori
34. Școala Gimnazială Mogoșani
35. Școala Gimnazială Morteni