Singura unitate de învățământ destinată elevilor cu nevoi speciale din Dâmbovița și-a deschis din nou porțile după doi ani în care Consiliul Județean a implementat un proiect de reabilitare și modernizare.
Înființată în anul 1976, la Școala Specială Târgoviște învață 200 de elevi cu cerințe educaționale speciale și 630 de elevi cu deficiențe înscriși în învățământul de masă. Cu toții s-au întors în casă nouă, locația fiind acum una modernă, la standarde europene. Școala Specială a fost reabilitată şi dotată prin Programul Operațional Regional manageriat de ADR Sud-Muntenia, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 10.838.000 lei, dintre care 8.500.800 lei bani europeni, nerambursabili.
Dacă la demararea lucrărilor, unitatea de învățământ avea 27 de săli de clasă, astăzi există: 31 săli de clasă (29 pentru învățământul primar și gimnazial și două săli pentru învățământul preșcolar); 13 cabinete (12 cabinete logopedie, un cabinet psihopedagogic);
patru ateliere (un atelier tâmplărie, un atelier mecanic, un atelier croitorie și un atelier activități gospodărești); trei săli de activități specifice (o sală multisenzorială, o cameră metodică și o sală de kinetoterapie); două laboratoare; o bibliotecă; un teren de sport și un loc de joacă.
“Astăzi, de ziua Europei, inaugurăm Școala Gimnazială Specială din municipiul Târgoviște. Cred că este un moment deosebit de important care ne oferă o satisfacție majoră. Investițiile în unitățile de învățământ nu trebuie privite doar ca o necesitate, ci ca o prioritate.
Școala Specială a fost reabilitată și dotată prin Programul Operațional Regional, iar proiectul s-a ridicat la o valoare de peste 10 milioane de lei, peste 8,5 milioane de lei fiind banii europei nerabursabili, diferența fiind din cofinanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean Dâmbovița. (…).Sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele au fost dotate cu mobilier și diverse articole de birotică. De asemenea, pentru această unitate suntem în licitație publică pentru echipamente digitale, pentru dotarea sălilor de clasă și pentru achiziția de mobilier specific, în completarea celor achiziționate deja, proiect finanțat prin PNRR.”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița.
“Ne întoarcem acasă după 2 ani în care școala s-a aflat într-un proces de reabilitare și modernizare. Ne întoarcem într-o școală modernizată după standarde europene, cu mobilier nou în sălile de clasă, cu aparatură modernă în laboratorul de informatică și în cel multimedia, cu ateliere dotate corespunzător, cu teren de sport, loc de joacă pentru copii, dar și cu o cameră multisenzorială pe care ne-am dorit-o de foarte mult timp. Suntem singura școală specială din județul Dâmbovita și oferim servicii educaționale terapeutice, specifice învățământului preșcolar, primar și gimnazial, pentru 200 de elevi cu cerințe educative speciale, înscriși în unitatea noastră de învățământ, prin cadre didactice de psihopedagogie specială, logopedie, kinetoterapie, psihodiagnoză, activități de preprofesionalizare, educație fizică, religie, educator și educatoare, dar și pentru 630 de elevi cu deficiențe înscriși în învățământul de masă prin cadre didactice itinerante și de sprijin. Școala a fost înființată în anul 1976 și de atunci până acum nu a beneficiat de nicio reabilitare de o asemenea anvergură.
Și lucrurile nu se vor opri aici. Așteptăm dotarea prin proiectul PNRR, un proiect de depus tot de Consiliul Județean Dâmbovița.”, a adăugat Magdalena Stoica, director Școala Gimnazială Specială Târgoviște.
“Particip la un eveniment important nu numai pentru comunitatea școlară de aici și pentru întreaga comunitate târgovișteană pentru că investiții de acest tip în infrastructură educațională sunt investiții extraordinar de importante pentru noi. Infrastructura educațională prezintă o prioritate pentru administrația publică județeană, pentru administrația publică locală și în general pentru administrațiile publice. Vreau să transmit un cuvânt de apreciere pentru cadre didactice de la această unitate de învățământ care nu au deloc o misiune ușoară. De asemenea, pentru părinți care fac eforturi deosebite pentru acești copii și aș vrea, de asemenea, să-l fericit pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, pentru aceste investiții, investiții realizate pe banii europeni, banii europeni care reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare a investițiilor publice și cea mai ieftină, pentru că de cele mai multe ori cota de participare este de numai 2%. Orice proiect european implementat reprezintă un succes.”, a precizat Daniel Criatian Stan, primarul municipiului Târgoviște.
“Dâmbovița este județul campion la atragerea de fonduri europene, numai în ceea ce privește infrastructura educațională, din totalul de fonduri al regiunii a absorbit undeva între 30% și 40%. Asta înseamnă foarte mult, având în vedere că media ar fi undeva la 15% pe regiune. Acest efort n-ar fi fost încununat dacă toți elevii, toate cadele electrice din județ, n-ar fi putut fi beneficiarele unor astfel de transformări prin intermediul unor proiecte europene. Și iată că, astăzi, una din școlile care au atâta nevoie, în care cantitatea de emoție este mare, în momentul în care pășim aici, prin situația specială a tinerilor aici de față, practic prin acest tip de proiecte, toată paleta de instituții educaționale este atinsă.”, a fost mesajul lui Liviu Mușat, director ADR Sud Muntenia.