Salonul editorial I.H.Rădulescu a debutat în acestă dimineață, fiind primul eveniment din cadrul programului dedicat Zilelor Cetății Târgoviște. Este cea de a XXIII-a ediție neîntreruptă la care participă 13 edituri: ALL; Arco Iris; Arhiepiscopiei Târgoviştei; ART; Bibliotheca; Cetatea de Scaun; Curtea Veche Publishing; Eikon; Life-Learning Education; Niculescu; Paralela 45; RAO; Tritonic și Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte (instituție editoare). Programul va include: lansări de carte, dezbateri, activităţi dedicate copiilor, dar și momente artistice, de astăzi, până duminică, de la ora 10:00 până la ora 21:00.
”Deschidem cea de a XXIII-a ediția a Salonului Editorial I.H.Rădulescu de la Târgoviște și cea de a XII-a ediție pe care o organizăm în aer liber. Această manifestare este una care a devenit tradiție în cadrul Zilelor municipiului Târgoviște, este un pilon pe care se bazează aceste manifestări. Nu este deloc întâmplător pentru că Târgoviștea este o cetate a cărții și cartea trebuie pusă în valoare. La ediția de anul acesta avem 13 edituri participante, este o bucurie pentru noi pentru că aceste edituri au ales Târgoviștea și au devenit fidele în a participa la aceste manifestări. Le mulțumesc pentru acest lucru pentru că, în aceeași perioadă, în alte locuri din țară sunt organizate alte târguri de carte și ne bucură faptul că noi am fost cei care am fost preferați.”a transmis Erich Agnes, director biblioteca I.H.Rădulescu.
”Primul eveniment, și cred că este normal să fie așa, din cadrul Zilelor Cetății Târgoviște este constituit de acest Salon Editorial. Târgoviștea este prima cetate a tiparului românesc și cred că din acest punct de vedere ceea ce se întâmplă aici are și o simbilistică aparte. În același timp vreau să le mulțumesc tuturor celor care fac posibil acest eveniment, autorilor, editurilor, Consiliului Județean, bibliotecii județene, pentru că, și sper să nu spun cuvinte mari, acest Salon Editorial constituie, în această lume dominată de digitalizare, clicuri, tiktok, facebook, și așa mai departe, o adevărată mișcare de rezistență culturală pentru cartea scrisă și tipărită. De ce spun acest lucru? Pentru că în ziua de azi pentru a scrie o carte ai nevoie de curaj, iar cei care contribuie la realizarea acestui eveniment sunt oameni curajoși și pentru asta vreau să le mulțumesc. În același timp cred că municipiul Târgoviște, sau ne bucurăm că și municipiul Târgoviște prin administrația publică locală iată este, sperăm noi, parte a acestei mișcări de rezistență de care am vorbit. Felicitări, mă bucur să vad aici prieteni dragi, ma bucur să vad oameni care de decenii sunt alături de cartea târgovișteană și sprijină activ această activitate culturală din municipiul Târgoviște.”a fost mesajul primarului Daniel Cristian Stan.
”Nu cred că puteau începe Zilele Cetății decât cu acest Salon Editorial deosebit de important atât pentru municipiul Târgoviște cât și pentru județul Dâmbovița. Vreau să vă felicit pentru organizarea ediției cu numărul XXIII fără întrerupere. Vreau să mulțumesc participanților pentru tot ceea ce fac, pentru că sunt prezenți an de an, vă felicit pentru organizare, îl felicit pe domnul primar pentru tot ceea ce face pentru comunitatea târgovișteană și pentru toate proiectele pe care le desfășoară aici.”, a adăugat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
„Organizarea Salonului editorial în cadrul Zilelor Cetății, reprezintă la Târgoviște, an de an, o modalitate de a celebra cultura, în general, și cartea, în special. În același timp, acest eveniment se constituie într-un omagiu adus celui dintâi centru tipografic muntean, care a funcționat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și care, de-a lungul secolelor, a avut un deosebit rol în aprofundarea spirituală a neamului nostru, precum și în construirea unității noastre naționale. La Târgoviște s-a scris istorie frumoasă și sfântă prin intermediul actului cultural, inițiat și promovat de Biserica noastră strămoșească, prin slujirea jertfelnică a unor înțelepți ierarhi sau clerici. Cartea reprezintă comoara de viață, de credință și de spiritualitate ce stă la baza civilizației noastre, prin intermediul căreia creștem necontenit spre desăvârșire și suntem în comuniune cu generațiile de dinaintea noastră, dar vom fi și cu cele de după noi. Apreciez frumoasa, fructuoasa și necesara colaborare cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște și, mai ales, cu doamna Prof. univ. dr. Erich Agnes, managerul acestei prestigioase instituții. Adresez felicitări organizatorilor și participanților la ediția XXIII-a a Salonului editorial de la Târgoviște și vă invit să deveniți ambasadori ai cărții și ai spiritualității peste tot pe unde veți merge! Rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor pace, bucurie, sănătate și râvna de a citi mereu cât mai mult!”, a transmis IPS Nifon prin vocea preotului Marian Puiescu.
Salonul Editorial doreşte să faciliteze contactul publicului dâmboviţean cu oferta de carte a celor mai importante edituri din ţară, precum și întâlniri cu personalități culturale de nivel național și local. Programul acestor zile, 6-8 septembrie a.c., este de la ora 10:00 la ora 21:00, în scuarul Primăriei Târgoviște.