Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare a cazurilor de intoxicații accidentale cu ciuperci ce se prezintă în cadrul Unității de Primiri Urgențe.
Recoltarea ciupercilor de pădure sau achiziționarea de la culegători care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății deoarece își pot face apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori. Ciupercile necomestibile se pot confunda ușor cu cele comestibile, de aceea se impune o mare atenție în culegerea lor, întrucât ciupercile necomestibile conțin toxine ce pot fi fatale organismului. Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare), tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul. Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemnea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularitățile consumatorilor (afecțiuni somatice asociate, teren alergic). În cursul zilei de 6-7 octombrie a.c. s-au prezentat nu mai puțin de 15 cazuri cu intoxicație acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri. Incidența prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creștere în ultimele două săptămâni, precizează medicii urgentiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență simptomatologia fiind polimorfă, de la forme ușoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare. Se recomandă consumul de ciuperci achiziționate din locuri avizate și evitarea consumului de ciuperci crude. În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greață, amețeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgență la medic. Simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecințe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces, atenționează medicii din cadrul unității de primiri uregențe din Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. -Comunicat de presă Conducerea SJU Târgoviște.