Noapte
Zi
26 February 2025
4 mins read

Securitatea cibernetică, provocări și soluții

Securitatea cibernetică, o temă de mare actualitate a fost astăzi, 26 februarie a.c., subiectul workshopului organizat de către Camera de Comerț Dâmbovița în parteneriat cu Universitatea Valahia Târgoviște, Poliția Română și Asociația Pro Prevenire. Evenimentul s-a desfășurat sub tema ”Protecția cibernetică în Era NIS2 și DORA: Bune practici și soluții inovatoare”. Atât NIS2 cât și DORA reprezintă o directivă și un regulament al Uniunii Europene, doi piloni fundamentali ce stabilesc standarde noi și riguroase pentru securitatea cibernetică și reziliența operațională digitală.

NIS2 sau Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice, impune statelor membre ale Uniunii Europene să adopte măsuri naționale pentru a asigura un nivel ridicat de securitate cibernetică în sectoarele critice. Aceasta include, printre altele, cerințe stricte de raportare a incidentelor și evaluări periodice ale riscurilor.

Pe de altă parte, DORA sau Regulamentul pentru reziliența operațională digitală, se aplică direct și uniform în toate statele membre, fără a necesita transpunere în legislația națională. DORA vizează în special sectorul financiar, asigurându-se că instituțiile financiare sunt pregătite să facă față amenințărilor cibernetice și să mențină continuitatea operațională în orice circumstanțe.

Toți cer prezenți la eveniment, fie speakerii, specialiști în domeniul IT, specializați în securitatea cibernetică, fie reprezentanți ai organizatorilor, au tras semnale de alarmă în ceea ce privește subiectul abordat, punând accent pe provocările cu care ne confruntăm zi de zi, atât noi, persoanele fizice, cât și societățile sau instituțiile publice.

Potrivit acestora, prin implementarea unor măsuri proactive și prin colaborarea între sectorul public și cel privat, se poate crea un mediu digital mai sigur și mai robust, capabil să facă față provocărilor cibernetice ale viitorului. De  asemenea, doar prin eforturi comune și prin adoptarea celor mai bune practici și soluții inovatoare putem să protejăm eficient organizațiile și să asigurăm un mediu digital sigur. Într-o lume în care amenințările cibernetice devin din ce în ce mai  frecvente, este esențial să ne adaptăm și să ne consolidăm măsurile de protecție.

Au explicat pe larg acest fenomem și au prezentat soluții pentru a face față provocărilor cibernetice cu care ne confruntăm zi de zi: Dragoș Cățoiu, Vicepreședinte Head of Direct Business, NTT DATA România, Alex Roicobon – Chief Information Security Officer (CISO) la NTT DATA România, Sorin Stănică- Institutul de cercetare și prevenire a criminalității, Adrian Liviu Arsene- Director of Threat Research and Reporting at CrowdStrike, Andrei Ioniță – Regional Director of Government Affairs, Bitdefender, Eliza Negoi –  Președinte al Asociației Pro Prevenire.

Alături de experții, au fost prezenți directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița, Ștefania Stroică, conf. univ. dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște, comisar șef Viorel Polexe, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Cristian Pușcaru, vicepreședintele Camerei de Comerț, Smaranda Brebeanu, directorul Oficiul Registrul Comerțului Dâmbovița și prof. univ. dr. habil. Florin Radu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște, agentul principal de poliție Victor Ion Bucuroiu, de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Dâmbovița, acesta din urmă fiind și modernatorul evenimentului.

„Organizarea acestui eveniment este meritul întregii echipe a Camerei de Comerț și al partenerilor. Este prima ediție, nu ne vom opri aici… Mulțumesc tuturor participanților, în primul rând mediului antreprenorial, pentru că foarte mulți antreprenori au dorit să participe la această conferință. Mulțumesc studenților, cu siguranță și pentru ei evenimentul este extraordinar și benefic.”, a transmis Ștefania Stroică, directorul Camerei de Comerț Dâmbovița.

 „Evoluția amenințărilor digitale a determinat Uniunea Europeană să adopte un nou cadru legislativ, să legifereze domeniul. Un cadru menit să consolideze reziliența cibernetică. Vorbim în primul rând de două directive europene care reglementează acest domeniu. Evenimentul de astăzi are beneficii atât pentru mediul universitar, dar și pentru toți cei care suntem prezenți aici. În primul rând, este important creșterea gradului de conștientizare a ceea ce înseamnă siguranța cibernetică, dar și în ceea ce înseamnă educația cibernetică. NIS2 și DORA marchează un pas important în direcția unei protecții cibernetice mai solide în Uniunea Europeană, oferind un cadru clar pentru securizarea infrastructurilor critice și a serviciilor digitale.Un eveniment despre protecția cibernetică nu este doar o necesitate academică, ci și o strategie esențială pentru dezvoltarea și securizarea instituțiilor publice, companiilor etc. în era digitală. Prin educație, cercetare și parteneriate, Universitatea ”Valahia” din Târgoviște poate contribui activ la formarea unei societăți mai sigure și mai pregătite pentru provocările tehnologice ale viitorului.”, a transmis și conf. univ. dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște.

La rândul său, reprezentantul Poliției Române, Comisar șef Viorel Polexe, inspector șef al IPJ Dâmbovița a subliniat importanța organizării acestui eveniment, acesta venind cu exemple concrete al întețirii acestui fenomen. Potrivit declarațiilor sale, la nivelul IPJ Dâmbovița au fost înregistrate în ultimul an 158 de cauze penale din domeniul informatic, iar valoarea prejudiciilor au depășit 2 milioane de euro. „În ultima perioadă, din statistica întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, se înregistrează foarte multe fapte de criminalitate informatică. Dacă în urmă cu doi-trei ani, ne confruntam cu una-două fapte de asemenea natură, la acest moment, avem o criminalitate informatică deosebită. Avem victime ale acestor fapte atât din rândul persoanelor cu un nivel de cultură redus, cât și din rândul celor cu pregătire înaltă. Nu trebuie să dăm satisfacție celor care se ocupă cu astfel de fapte în mediul virtual. Nu trebuie să răspundem la primul telefon venit din partea celor care au intenția vădită de a sustrage sume de bani din conturile bancare”., a adăugat șeful IPJ Dâmbovița.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Peste 1 milion de lei, amenzi aplicate de ITM Dâmbovița firmelor care dețin microbuze și taxiuri! Ce nereguli au găsit inspectorii

Articolul Urmator

Statistici îngrijorătoare! Mai puține nașteri, mai multe decese

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați