Un program foarte încărcat pentru parlamentarul social democrat Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României. După ce zilele trecute a avut întrevederi cu Ambasadorul Republicii Corea în România și cu Ministrul de stat pentru afaceri regionale al statului Qatar, astăzi s-a întâlnit cu ambasadorul Bulgariei în țara noastră.
Discuțiile s-au axat, în special, pe buna colaborare pe care cele două țari o au mai ales în contextul în care între România și Bulgaria exista încheiat un parteneriat.
“O întâlnire de substanță, reușită, cu ambasadorul Republicii Bulgaria la București, Radko Valykov.
În caz că nu știați, țările noastre au încheiat în 2023 un Parteneriat Strategic, iar cooperarea tot mai strânsă și coordonarea eforturilor noastre euro-atlantice și regionale ne-au permis să atingem (în sfârșit) obiectivul aderării totale la Spațiul Schengen și respectiv să atingem un nivel remarcabil de 9.5 miliarde euro în schimburile comerciale bilaterale în 2023, ceea ce plasează România pe poziția a 2-a (!) pe lista țărilor cu care Bulgaria desfășoară schimburi comerciale semnificative și respectiv plasează Bulgaria pe pozițiile 3-4 (!) pe lista partenerilor comerciali ai României.
Am evocat amândoi modul exemplar în care autoritățile județene și locale din Dâmbovița, circumscripția pe care o reprezint în Senat, susțin eforturile de prezervare a identității naționale, cultural-religioase a minorității bulgare din acest județ, inclusiv de la Târgoviște și Băleni.
Și nu în ultimul rând, am încurajat autoritățile bulgare să identifice o soluție adecvată pentru sediul Liceului românesc “Mihai Eminescu” de la Sofia și pentru predarea materiilor în limba română pentru copiii care provin din cadrul comunității românești și aromâne (“vlahi”) din Bulgaria.
Pe scurt, a fost o discuție foarte bună, cu referiri la multitudinea de proiecte economice, de investiții, infrastructură și culturale care există pe masa celor două guverne. Și, evident, am stabilit o întâlnire între cele două comisii de politică externă ale celor două Parlamente, la București sau Sofia.”, transmite senatorul Titus Corlățean.