Noapte
Zi
11 December 2012
6 mins read

Primari in vizor

Am reușit, de asemenea, pentru prima dată în 20 de ani, să avizăm și noi studiul de fezabilitate vizavi de realizarea canalizării în comuna Dragomirești, la comisia tehnică din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și sper ca, de la anul, să am și finanțare de la acest minister, prin Programul Operațional Sectorial, să putem începe canalizarea la Dragomirești, o comună cu aproape 9.000 de locuitori. Sunt foarte optimist pentru anul 2013, deși se anunță un an extrem de greu”, spune Dragoș Vlădulescu.

Şcolile din Runcu, în pericol de a fi închise din cauza lipsei fondurilor

Dezastru! Aşa a catalogat, din punct de vedere administrativ, situaţia din comuna Runcu primarul Gheorghe Brebeanu. El spune că situaţia se datorează faptului că nu s-a făcut nicio rectificare de buget. Brebeanu a avertizat asupra consecinţelor grave ale lipsei de fonduri, mai ales asupra școlilor care, pe perioada iernii, ar putea fi închise. “Discutam acum că ne vedem nevoiți și va trebui să închidem școlile, pentru că nu avem bani să plătim gaze, după care nu avem bani să cumpărăm motorină la microbuze, deszăpezirea dacă ninge. Nu avem un leuț. Nimic. Noi am făcut adrese, dar degeaba dacă nu s-a făcut la nivel de țară nicio rectificare. În plus, având în vedere că populația a sărăcit foarte mult și nu mai plătește impozitul, nu avem ce face, e dezastru, pentru că legea e foarte proastă și avem datorii ca la balamuc, de vreo zece miliarde, unele de acum trei ani, la o firmă de la Ploiești, căreia avem să-i dăm trei miliarde”, spune edilul. În ceea ce privește investițiile, Runcu a stat ceva mai bine. “Am avut investiții. Cu fonduri europene, am avut o plantație de 18 hectare, iar cu Consiliul Județean am avut prin contract de parteneriat două poduri care au fost foarte importante pentru noi. Unul am reușit să-l terminăm, iar pe al doilea nu, că avem un sat izolat, Brebu, unde este posibil ca podul provizoriu, făcut din ciment, acum 50 de ani, să pice. Noi am dat cota noastră pentru pod, dar Consiliul Județean nu a putut să dea, că nu au fost bani. Acum aşteptăm cota de la consiliu, ca să putem să aducem grinzile”, mai spune edilul. Acesta are așteptări mari pentru anul 2013, mai ales cu noua conducere a Consiliului Județean: “În 2013 ne așteptăm la lucruri mari, la investiții cu Subcarpatica, că, vorba aceea, acum avem președinte tânăr, viguros, ambițios și sperăm să facem lucruri multe și bune”.

Proiecte europene pentru Voinești

Primarul comunei Voineşti se laudă cu o serie de proiecte pentru care a primit sprijin de la autorităţi. “În anul 2012 am început derularea a două proiecte pe fonduri europene, în valoare de aproximativ 9 milioane de lei (90 de miliarde lei vechi). Primul proiect se referă la modernizarea campusului preuniversitar și construirea unei săli de sport la Grupul Școlar Agricol Voinești, proiect care este în faza de execuție, și al doilea proiect se referă la restaurarea unui monument istoric. Este vorba despre o bisericuță de lemn din satul Oncești și asfaltarea căilor de acces, proiect care este în faza de selecție ofertă, conform Ordonanței 34”. Edilul mai spune că, în luna octombrie, a început cu fonduri de la administrația fondului de mediu canalizarea pe 8 kilometri în satul Voinești, iar în luna decembrie va demara al patrulea proiect privind extinderea de gaze naturale pentru satul Gemenea, realizat cu fonduri de la bugetul local. “Am avut pentru aceste două proiecte europene susținerea președintelui Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu, care ne-a alocat banii necesari pentru cofinanțare, fiindcă din bugetul local nu puteam”, mai spune edilul. Acesta are planuri și pentru anul 2013. “Vreau să încep marea asfaltare în satul Voinești, fiindcă este capitolul la care sunt deficitar. Deja am o asociere cu CJD, pentru 2 km de asfalt în satul Brătulești și sper să prind 6-7 km, pe HG 576”, ne-a declarat Dănuț Sandu.

Văleni Dâmbovița renaşte sub administraţia USL

Mandatul trecut al aministraţiei judeţene a fost un dezastru pentru Văleni Dâmboviţa, ne-a mărturisit edilul Gheorghe Lungu. “Până la alegeri a fost dezastru. Când a venit USL, am început să lucrăm și noi. Am demarat proiectele pe care le aveam și pentru care nu am primit bani patru ani de zile. Acum am asfaltat deja un kilometru de drum pe DC 29, pe HG 577. Suntem gata să asfaltăm și drumul județean care ne leagă cu județul Argeș pe 1,3 kilometri și o să începem lucrările la extinderea alimentării cu apă în Mesteacăn și Valea Mare”, spune Gheorghe Lungu. “În anul 2013 sper să demarăm proiectul pe 322, calamități, pentru repararea infrastructurii distruse în iulie 2010, pe o lungime de 6,7 kilometri. Momentan, suntem în faza de licitație execuție. În 2013 o să inaugurăm centrul de zi pentru copiii aflați în situații de risc, realizat cu Ministerul Muncii și cu Banca de Dezvoltare a Uniunii Europene. Am mai inițiat un proiect pentru dotarea căminului cultural cu stație de amplificare, mese pentru nunți, suntem într-un Gal cu județul Argeș, cu localitățile limitrofe Rucăr, Valea Mare, Cetățeni Argeș, Stoenești”, mai spune edilul.

La Tătărani, se intră în linie dreaptă

Fără bani, fără proiecte! Cam aşa s-ar descrie situaţia cu care s-a confruntat până acum edilul din Tătărani, Constantin Pătru. “Nu am realizat niciun proiect din lipsa fondurilor, nicio asociere, nici cu CJD, pentru că nu s-a vrut să se facă și cu primăria, fiind primar PSD. La celelalte primării s-a făcut asfalt până la WC-uri în curți la oameni și la noi nu. Am făcut proiectele poate înaintea celorlalți primari. Când a venit la guvernare PDL, a spus noi facem doar biserici, spații de joacă, baze sportive, asfaltări de drumuri și reabilitări cămine culturale. Am făcut proiecte, le-am dus, aveam punctajul care trebuia, dar degeaba”, spune edilul. Speranța primarului din Tătărani se îndreaptă către anul 2013, mai ales că a primit deja semne că ar putea avea sprijin pentru realizarea unor proiecte. “S-ar părea că deja intrăm în linie dreaptă. Am fost chemat la Consiliul Județean, să închei o asociere pentru asfaltări. Se pare că va fi un an mai bun”.

Proiecte stivuite în primărie…

Administraţia din Gura Șuții a trebuit să se lupte pentru supravieţuire. “Am luptat să supravieţuim prin achitarea taxelor şi impozitelor locale de către cetăţeni, în proporţie de 80%, până la această oră. Am avut, totuşi, în derulare mai multe obiective. Am avut o grădiniţă, finanţată cu bani de la Ministerul Educaţiei şi Consiliul Judeţean. Nu am primit niciun leu şi am făcut o asociere cu Ovidiu Rom, care ne-au ajutat pentru sponsorizare. După instalarea noii conduceri a CJD, spre partea de final, ne-am descurcat mai binişor. Am primit la rectificare, ne-am echilibrat şi noi situaţia grea din prima parte a anului”, spune primarul Constantin Dinu. “Avem multe proiecte în derulare, care stau stivuite în primărie. Aşteptăm să intrăm în noul an. În general, speranţa moare ultima”.

Proiecte fără finalitate

“Sfârşit de an catastrofal”, susţine primarul din Vârfuri, Petru Iuga. “Cu anchete, cu imputaţii, cu de toate. Am muncit de am predat un proiect de trei ori şi te anchetează toată lumea, te blochează şi te face harcea-parcea. Am avut proiect pe 322, pe care mi l-au blocat. Trebuia să fac ultima plată. Proiectul e finalizat, recepţia făcută, dar e vai de capul nostru. Nu mai discutăm de iarnă. Am făcut adresă şi la Consiliul Judeţean şi la Prefectură. Nisipul îl am, l-am găsit pe gârlă, sare am de anul trecut, utilajele le conduc, bani de motorină nu am. Eu, unul, nu mai găsesc de trăit în România. Nu mai vorbim de amărâţi”. Nici pentru 2013, primarul din Vârfuri nu este deloc optimist: “Indiferent că te duci la ARD, la USL, la PNL, toată lumea se vaită că 2013 va fi catastrofal, aşa că nu mă aştept la nimic bun. Ce ne-o da de la buget, vom vedea”.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Pregătiri intense pentru sărbători liniştite

Articolul Urmator

USL a ras tot la Dâmboviţa

Ultimele Articole

Mergisus