Eugen Florea: – Suntem vulnerabili din punctul acesta de vedere. La fel şi ONG-urile. În schimb, Crucea Roşie, având extindere la nivel naţional şi experienţă de intervenţie de atâţia ani în activităţi umanitare, vor exista întotdeauna resurse din partea oamenilor de afaceri, a potenţialilor donatori, a autorităţilor locale, care sprijină demersul nostru umanitar. La un apel al nostru, cred că putem să ajutăm pe cineva în situaţii de urgenţă. Rolul Crucii Roşii este de asistenţă de urgenţă, nu de asistenţă pe termen lung, astfel încât o pătură sau un pachet de alimente se pot acorda. Cu paşi uşori, şi Crucea Roşie Dâmboviţa a intrat în Banca de alimente, astfel încât periodic se colectează alimente neperisabile, pe care le putem colecţiona către persoanele care au absolut nevoie. De exemplu, într-un incendiu sau un cutremur, până intervin mecanismele statului, noi deja suntem acolo şi am acordat asistenţă de urgenţă.
– Cât de important este programul Banca de alimente pentru dâmboviţeni?
Eugen Florea: – Este unul dintre proiectele importante ale Crucii Roşii Române. Ideea a pornit din 2009 şi iată că şi la noi şi-a făcut apariţia. Consider că este un program de viitor şi facem apel la dâmboviţeni să ne sprijine în demersul nostru.
Gheorghe Popescu: – Anul trecut, spre exemplu, programul s-a desfăşurat destul de bine pentru noi, în sensul că, deşi nu am avut o colectă proprie, a venit sprijin de la sediul central, cu o donaţie importantă de la Carrefour. Pachetele au fost constituite la nivelul filialei, cu voluntari şi, în funcţie de anchetele sociale de la fiecare localitate, am distribuit 877 de pachete consistente cu alimente în judeţ. Plecând de la această idee, s-a început colecta de ajutoare la celelalte magazine pe care le avem. A fost o încercare proprie cu magazinele noastre mari, unele au aderat, unele nu au aderat. Ceea ce este foarte interesant este faptul că cei care sunt la conducerea magazinelor, dâmboviţenii, vor să intre în program, dar au conducere centrală şi nu le permite amplasarea de urne în care să strângem bani sau de containere pentru produsele respective. Au venit şi donaţii până acum, dar foarte puţine, pentru că programul abia a început săptămâna trecută. Spre exemplu, am primit aseară un telefon de la un salariat al unei societăți din Târgovişte, care vine să dea o masă caldă la 25 de persoane şi ne-am gândit să găsim un restaurant cu meniu de 10 lei, pentru a beneficia mai multe zile de masă.
– Sunteţi pregătiţi să interveniţi în judeţ dacă vor fi probleme în această iarnă?
Eugen Florea: – Chiar de la începutul lunii decembrie, domnul director a participat la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Deja suntem în alertă şi detaşamentul judeţean este convocat pentru a interveni unde situaţia o impune. Acum câteva zile am trimis apă în zonele izolate şi avem şi echipa de voluntari din detaşamentul de intervenţie, care poate fi trimisă.
– A fost un an bun 2012?
Gheorghe Popescu: – A fost un an foarte bun, pentru că au fost nişte rezultate, nu faţă de cât ne aşteptam şi suntem conştienţi de criza pe care o traversează toată lumea, care are legătură inclusiv cu programul de colectă de bani şi ajutoare şi redistribuirea acestora către persoane defavorizate. Numărul cererilor pentru a primi ajutor în situaţii dificile, boală, incendiu, calamitate de orice natură este din ce în ce mai mare. Familii neajutorate, bătrâni neajutoraţi, copii necăjiţi, mame necăjite vin disperaţi şi cer un ajutor şi punga este destul de mică şi în acelaşi timp şi ajutorul către ei este mic. Ajutorul fiind mic, dăm şi noi tuturor, astfel încât celui căruia ajunge la Crucea Roşie să i se întindă o mână, să aibă un sprijin, o vorbă bună. Căutăm să nu refuzăm oamenii, să le vorbim frumos, să alinăm durerea lor. Este din ce în ce mai greu să putem da din puţinul pe care îl avem pentru a satisface nevoi mari.
Un lucru extraordinar de bun la nivelul filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa, care a fost împrumutat de alte judeţe şi merge cu rezultate extraordinare, este convenţia de colaborare încheiată în urmă cu 6 ani cu Consiliul Judeţean. Aceasta a fost reactualizată la începutul acestui an şi vreau să vă spun că este o mândrie a dâmboviţenilor, cât şi a noastră că îi putem ajuta pe cei care sunt în situaţii deosebite. Cei care intră în contact cu Crucea Roşie Dâmboviţa fac abstracţie de partidul politic. Sunt umanitari în adevăratul sens al cuvântului şi toţi cei care au intrat în colaborare cu noi au înţeles greutăţile oamenilor şi ne-au ajutat.
Eugen Florea: – Legat de detaşamentul de intervenţie, sunt specializări diferite în ceea ce priveşte logistica, iar în cadrul acestuia există şi o echipă de prim ajutor alcătuită din cinci persoane. Pentru pregătirea lor se fac instruiri la nivelul filialei, iar ca şi motivare se organizează o competiţie naţională a acestor grupe, formate din persoane cu vârsta peste 18 ani, care nu au specializare medicală. Anul acesta, Crucea Roşie Dâmboviţa a câştigat competiţia naţională, iar anul viitor vom merge la o competiţie internaţională în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor. De 50 de ani Crucea Roşie Dâmboviţa organizează concursul Sanitarii pricepuţi, unde întotdeauna am avut rezultate bune cu grupele de copii, indiferent că sunt de la şcoli generale sau licee. Zilele acestea vom organiza Bradul de Crăciun, vom aştepta colindătorii şi cu sprijinul donatorilor vom constitui pachete pentru copii.