Noapte
Zi
16 January 2013
6 mins read

Interviu cu omul de afaceri Dan Sprinceană

– E o întrebare dificilă, pentru că suntem într-un context naţional şi european delicat. Asta nu înseamnă că n-ar trebui să mergem către progres. Progresul nu poate fi generat decât de un singur lucru care a fost vehiculat de toţi cei care au fost la cârma ţării: crearea de locuri de muncă. Dacă nu se vor crea locuri de muncă, nu va exista progres la nivelul judeţului sau la nivel naţional. Acest lucru nu se poate realiza decât prin atragerea de investitori. Aceştia nu vin decât acolo unde li se creează facilităţi. Al doilea lucru care ar trebui să se întâmple în judeţ este atragerea de fonduri europene la altă scară. Dacă s-au atras mai multe fonduri ultimii patru ani, nu s-au atras atât cât trebuia. Nu se vor atrage mai multe fonduri europene atât timp cât această problemă nu este coordonată de către profesionişti, care acum sunt lăsaţi undeva într-un con de umbră. Atragerea de fonduri europene este un lucru cu care m-am ocupat şi o fac şi acum, este foarte complicat. Profesioniştii se creează în timp şi, din nefericire, sunt lăsaţi pe linie moartă. Chiar dacă au vrut aceşti profesionişti să iasă în faţă, s-au trezit diverşi “piloşi”, dar care nu au rezolvat problema la maniera la care ne-am fi dorit.
– Ce ar trebui făcut în acest sens, în opinia dumneavoastră?
– Profesioniştii pot ieşi în faţă oricând, dacă se organizează concursuri corecte la nivelul judeţului, la nivel de primării. Trebuie lăsate la o parte nepotismele, “piloşii”. Profesioniştii ar veni pentru că bani pentru derularea programelor europene există. Din nefericire, dacă un profesionist nu este stimulat financiar, nu va veni şi îşi va dezvolta mica afacere pe un singur proiect, când ar putea genera 10 proiecte odată.
– Credeţi că este necesară modificarea legislaţiei pentru stimularea mediului de afaceri?
– Atât timp cât economia nu funcţionează, niciodată nu se va schimba legislaţia la modul în care ne dorim noi, oamenii de afaceri. Sunt prea multe taxe şi impozite, mai multe decât în toate ţările europene. Acestea nu se vor reduce la nivelul la care noi am dori, pentru că trebuie ca fiecare dintre noi să fie “muls” cât mai mult, ca să folosesc un termen neacademic, dar nu se realizează faptul că astfel statul este un viţel care se îngraşă. Noi n-am mai putut să ne creăm rezerve. Rezervele noastre minimale le-am dus către bugete, nu ne-am mai dezvoltat, n-am mai creat locuri de muncă. Ne-a fost teamă că un loc de muncă nou creat înseamnă o taxă către bugetul de stat dublu faţă de salariul angajatului. Lucrez în mediul privat de circa 22 de ani. Am avut, la un anumit moment, 150 de salariaţi cu forme legale de muncă. La grupul de firme pe care eu l-am coordonat n-a lucrat nimeni la negru, cum se întâmplă la majoritatea constructorilor din judeţ. Nu mi s-a întâmplat. De ce? Pentru că duduia economia, aveam atât de multe lucrări, încât nu mai conta că jumătate dădeam la stat. Acum, eşti foarte atent şi dacă faci o singură angajare. Viaţa m-a condus la acest sistem pe care îl practic acum şi am aflat că se poartă foarte mult şi în străinătate: ai un număr minim de salariaţi, contractezi lucrările şi îţi iei subcontractanţi, dar de lucrarea de bază răspunzi.
Mediu de afaceri defectuos
– Tot timpul, în economia românească este un eveniment care destabilizează tot ceea ce se întâmplă, în special, în mediul privat. Noi, ca oameni de afaceri din mediul privat, suntem tot timpul tensionaţi, cu griji şi încercăm să nu transmitem această stare de disconfort şi familiilor noastre. N-am nimic cu bugetarii, care sunt cei mai relaxaţi oameni, dar nu e normal ca noi să fim tensionaţi, să ne îmbolnăvim din cauza mediului de afaceri defectuos în care trăim. Îmi doresc să-mi desfăşor activitatea în mediul privat în continuare, să creez locuri de muncă, să putem aduce un plus de valoare. Dacă nici această guvernare nu va face ce şi-a propus referitor la locurile de muncă, este un tren pierdut pentru România, suntem iremediabil pierduţi. Atunci, putem să ne transferăm toţi în afara graniţelor ţării.
– Deci, marile poveri care apasă asupra mediului de afaceri sunt fiscalitatea crescută, marginalizarea profesioniştilor şi birocraţia. Dacă dumneavoastră aţi fi decident politic, care ar fi cele trei măsuri pe care le-aţi aplica pentru reaşezarea mediului de afaceri?
– Îmi pare rău că am scăpat această şansă (de a ajunge factor cu decizie politică). Domnul Adrian Năstase, cu care am avut şi am o relaţie foarte bună, mi-a propus, imediat ce am pierdut alegerile locale din 2008, să fiu deputat pe Colegiul de nord. I-am spus în felul următor: cum credeţi că ar privi acel domn, care se numeşte Stan Ion, candidatura mea, când el, cu siguranţă are omul lui. Îmi pare rău că n-am ajuns acolo, pentru că aş fi fost o voce incomodă. Provenind din mediul de afaceri, ştiam bubele sistemului prin care aş fi trecut. Am o durere atât de mare încât nici nu vă imaginaţi. Am creat nu numai locuri de muncă. Anii anteriori, când aveam pe societatea de proiectare 80 de salariaţi, am făcut cifre de afaceri anuale de 2 milioane de euro numai din proiectare. 1 miliard îl dădeam salariaţilor şi celălalt, la stat, în fiecare lună. Când societatea a dispărut din cauza neîncasărilor şi a trebuit să intre în insolvenţă, nu găsesc firesc, ca, având contracte cu statul, acel om, instituţie, care a semnat contractul cu mine, la finalizarea lucrării să nu-mi dea banii. Nici nu prind în bugete, se lucrează atât de haotic, deci ăla ar trebui să-mi dea banii din buzunarul lui. Neîncasările au blocat economia. Toţi, în judeţ, suntem goi! CJD a blocat plăţi către societăţi comerciale sau nu a avut bani. Nu e normal ca acel semnatar al contractului să nu răspundă cu nimic în momentul în care constructorul nu primeşte bani pentru executarea lucrării. Este un adevărat lanţ de nemulţumiri care datează de ani. În al doilea rând, ca o măsură legislativă privind marile privatizări: n-ai făcut nimic în cadrul unităţii cumpărate, clădirile să intre în patrimoniul unităţii respective, astfel încât primarul, consiliul local, să poată să-şi genereze un parc industrial, un grup de activităţi private, de exemplu. Îl treilea rând, corectitudinea organizării licitaţiilor. Este obligatoriu ca cei care răspund de licitaţii în cadrul unei instituţii să aibă un stimul de confidenţialitate ca să nu mai fie tentaţi să facă aranjamente de culise.
– Guvernul Ponta a anunţat că va avea o nouă optică privind mediul de afaceri, o atitudine tip „business friendly”. La ce vă aşteptaţi?
– Poate tinereţea domnului prim-ministru va conduce la un progres în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului de afaceri în România. Suntem total interesaţi de ceea ce se întâmplă în politica românească, pentru că suntem ancoraţi în această realitate şi aceste disfuncţionalităţi din politică au generat mari probleme în mediul de afaceri. Trendul ascendent al mediului de afaceri va fi generat şi dacă vom avea stabilitate politică. Premierul este bine consiliat, simte ceea ce se întâmplă în mediul de afaceri. Se pare că Victor Ponta şi Guvernul său vor îmbunătăţi mediul de afaceri prin atragerea investitorilor străini în România. După părerea mea, se vor crea facilităţi marilor societăţi şi concerne, în primul rând, celor care sunt în România. Deci, se va întâmpla ceva în 2013, nu este un an cu ghinion, ci va fi unul benefic.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Nou punct de lucru pentru eliberarea pașapoartelor simple

Articolul Urmator

Senatorul Leonardo Badea, senator PSD pe Colegiul 1 Pucioasa zice că vorbeşte foarte serios atunci când se referă la judeţul Dâmboviţa

Ultimele Articole

Mergisus