Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că „există deschidere maximă pentru dialog şi rezolvarea solicitărilor sindicatelor” şi că doreşte „un dialog permanent şi cât se poate de instituţionalizat, pentru a rezolva unele probleme”
Prima întrunire din acest an a Comisiei de Dialog social a avut o ordine de zi destul de densă, fiind abordate chestiuni de natură economică, solicitările din administraţia publică locală, dar şi problemele serioase cu care se confruntă mai mulţi agenţi economici din judeţ.
Dialogul a fost mediat de prefectul Victor Sanda, care a vorbit despre necesitatea menţinerii locurilor de muncă, prin deblocarea economiei locale.
Ion Oproiu, reprezentant al Sindicatului Meridian, a prezentat câteva dintre solicitările personalului din administraţia publică locală, cele mai mari nemulţumiri fiind generate pe fondul veniturilor salariale foarte mici, de multe ori „sub cuantumul facturilor la întreţinere”. Şi Oproiu, dar şi Constantin Bucuroiu, din partea filialei judeţene Cartel Alfa, au reamintit de angajamentele asumate de USL pe când era în opoziţie şi au solicitat urgentarea modificării Codului Muncii, a Legii Sindicatelor şi aplicării Legii Salarizării.
Răspunsurile au venit din partea prefectului, Victor Sanda reamintind că „Guvernul reglementează salarizarea în administraţia publică în mod unitar, la scară naţională”, şi a preşedintelui Adrian Ţuţuianu: „Este o întâlnire de normalitate. Există deschidere maximă pentru dialog şi rezolvarea solicitărilor sindicatelor. Vă invit să purtăm un dialog permanent, cât se poate de instituţionalizat, pentru a rezolva unele probleme. Să nu uităm însă că suntem la guvernare cu adevărat decât de două luni şi că Guvernul a onorat o parte dintre promisiuni”.
Adrian Ţuţuianu a făcut trimitere la reîntregirea salariilor personalului bugetar, deşi nu au existat prevederi bugetare în acest scop în bugetul pe anul trecut, la plata drepturilor salariaţilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, restituirea cotei CAS reţinută ilegal pensionarilor şi la alte măsuri de ordin social.
Combinatul Mechel – piatra de încercare a actualei administraţii a judeţului
Dintre cazurile luate în discuţie punctual, cele mai serioase probleme sociale au fost generate de sistarea activităţii de producţie la Combinatul Mechel. Liderul sindical Gabriel Banu a vorbit în numele salariaţilor, peste 2.000 la număr, aflaţi pentru a treia lună consecutivă în şomaj tehnic.
La Mechel este o stare de incertitudine, după ce reluarea producţiei a fost amânată de mai multe ori. A fost solicitată o întâlnire cu conducerea combinatului, la care să participe şi parlamentarii de Dâmboviţa. Necazuri sunt anticipate şi la Steaua electrică, la Fieni, unde producţia de corpuri de iluminat nu a fost adaptată normelor de mediu cerute de standardele europene. Nici Termica SA nu stă pe roze, cu pierderi foarte mari şi ineficienţă cu numai 2.000 de arondaţi casnici.
Conducerea judeţului şi sindicaliştii au convenit să aprofundeze principalele subiecte cu prilejul unor întâlniri ulterioare, pentru a putea „merge cu lecţia pregătită la Bucureşti”.