Un primar ambiţios, cu voinţă şi putere de muncă, iubitor de oameni, artă, de frumos, un susţinător al tinerilor cu potenţial, dornic să ridice administraţia locală la rang de serviciu comunitar în sens european. La Gura Ocniţei, am întâlnit un edil determinat să-şi pună priceperea în slujba comunităţii, printr-o altă optică asupra a ceea ce înseamnă administraţia.
Interviu cu primarul comunei, Sorin Ioniţă
Domnule primar, la aproape un an de mandat, care este din punct de vedere administrativ cea mai mare provocare în faţa căreia aţi fost şi sunteţi pus?
Provocarea e ca omul să o ducă mai bine, să aibă siguranţă, să aibă un loc de muncă. Provocarea mea este să trezesc comuna din adormire. Consătenii mei m-au întâmpinat cu mare speranţă şi aşteaptă enorm de la mine. Starea lor mă tulbură, dar, în acelaşi timp, mă ambiţionează şi mă provoacă să nu renunţ, deşi, este cumplit în ce haos, în ce derută poate trăi administraţia locală. Mi-a fost dat să duc şi povara aceasta şi să las o amprentă. Provocarea este să inoculez că se poate face, să asigur echilibru. Sper ca proiectele mele, ca instituţie administrativ teritorială, să se finalizeze şi Gura Ocniţei să redevină o comună de top, europeană pentru că am şi elemente de comparaţie. Simt, ştiu, vreau, pot ,aşa că nu-mi rămâne decât să încheg echipa administrativă, să aduc în continuare profesionişti în aparatul primăriei pentru că nu vreau să mă opresc, sunt un luptător şi la propriu, şi la figurat. Am vitalitatea şi agilitatea de a câştiga.
Aveţi o agendă plină cu proiecte, unele pe care deja le-aţi pus în practică. Despre ce este vorba?
Da, este vorba despre renovarea bisericii din Gura Ocniţei, continuarea asfaltării pe DC 20 Gura Ocniţei Săcuieni, un pod urgent, la Ochiuri unde am turnat 400 de metri liniari de asfalt. Trebuie făcute protecţii de mal pentru podul de pe DC 720 şi 720 b, grupuri sanitare la Şcoala Gura Ociţei şi Grădiniţa Adânca. Trebuie să terminăm renovarea căminului cultural Adânca şi, prin GAL, să prind pe 322 renovarea căminului Gura Ocniţei. Încep lucrările la restaurarea Bisericii din sec. XVI de la Săcuieni din perioada lui Neagoe Săcuianu.Trebuie să termin şi sediul primăriei. Au fost eforturi mari pentru finalizarea ei. Încerc să aduc cât mai multe proiecte europene. Deja am început demararea mai multor proiecte, voi continua canalizarea Gura Ocniţei, să aduc canalizarea de la Ochiuri, şi pe cea de la spitalul neuropsihiatric din cartierul Gorgoteni şi pentru Adânca şi Săcuieni. Schimb iluminatul şi trecem pe cel economic şi eficient. Voi monta cât de rapid şi camere de luat vederi în aşa fel încât să mai oprim din furturile care cresc de la zi la zi. Vom constitui poliţie comunitară astfel încât să facem patrulare mixtă şi să oprim infracţionalitatea. Se sapă după conducte, dezmembrarea sondelor, se fură din cimitire şi cruci, şi grilaje şi porţi, e ceva de groază. Mai sunt vreo două societăţi colectoare de materiale feroase şi neferoase. Sper ca, în următoarea perioadă, să eliminăm această stare de fapt. Intenţionăm să reparăm şi drumurile comunale. Am lansat un biblionet şi la Săcuieni, sper să lansăm şi un ziar local. Am împrejmuit şi stadionul de la Gura Ocniţei, facem tribună şi cabine pentru sportivi. Am promovat şi o echipă de arte marţiale pentru că eu am făcut karate şi ştiu cât mi-au folosit. Am proiecte pe mediu, pe ape pluviale, vâlcele, şanţuri. Lucrăm pe 322 pentru reabilitarea căminului pe GAL Gura Ocniţei,bazele sportive, primăria, canalizările. Am luat în subordinea primăriei parcul de la sanatoriul balneoclimateric şi vrem şi spitalele să le dezvoltăm şi să facem un cămin de bătrâni. Să vedem cum putem atrage nişte fonduri speciale. Am în vedere mai multe colaborări şi înfrăţiri, să aducem din cât mai multe ţări oameni să vadă că România e superbă, că are oameni frumoşi, valoroşi, deştepţi.
Ce proiecte aveţi pentru promovarea turismului?
Avem pe turism două situri, biserica de la Săcuieni din 1400, la Adânca pe care vreau să o conservăm, vom intra şi la Biserica cu trei hramuri din Gura Ocniţei. Vom încerca să facem şi pensiuni agroturistice ca să facem şi turism religios să combinăm cu agroturismul. Cu cofinanţare. CJD mi-a dat elan.
La ce sumă s-ar ridica valoarea investiţiilor din acest an şi dacă aveţi fonduri pentru a le susţine?
Am avea fonduri. Ne străduim mai intervenim şi la cunoscuţi, prieteni, sponsori. Valoarea totală a investiţiilor pe anul acesta sper să fie, din partea primăriei, de circa 8 miliarde. Suntem în asociere cu CJD, iar preşedintele şi directorii de departamente ne-au fost şi sunt de un real sprijin. Preşedintele CJD a fost receptiv, volubil şi generos şi ce am cerut s-a rezolvat. Este de un sprijin real.
Am remarcat tinereţea echipei pe care v-aţi conturat-o. Face parte din strategia dvs. de abordare a administraţiei ?
Da, sunt un admir şi un susţinător al tinerilor. În acest sens, am cooptat în aparatul primăriei de la Partida Romilor o fată frumoasă, deşteaptă, care a terminat română franceză, o fată care se ocupă de birotică şi vorbeşte trei limbi străine. Am găsit un mare dezastru, o stare haotică, dureroasă. Am adus un expert financiar contabil, un fost coleg, un arhitect, vicepreşedinte GAL Răzvad. Vreau ca totul să meargă profesional şi, uşor, uşor, să ne ridicăm la standarde europene. Am pornit cu entuziasm şi cu gândul că vom face lucruri bune.Cred că vom reuşi cu acest colectiv pe care l-am creat.