Veniţi să se târguiască la fel ca la piaţă, reprezentanţii salariaţilor şi-au găsit… naşul în persoana prefectului Victor Sanda.
După două zile în care – chipurile, într-un impuls spontan – confecţionerii pirotehnişti de la UM Mija au refuzat să lucreze, s-a întrunit Comisia de Dialog Social, cu scopul de a detensiona situaţia şi reaşeza relaţiile de muncă pe un făgaş normal.
Din expunerea destul de haotică a liderului sindical Nicolae Vasile, tradusă de Nicolae Dragodănescu, reprezentant al Cartel Alfa, a rezultat că nemulţumirile salariaţilor, cam 300 la număr, şi, în special, ale confecționerilor pirotehnişti au apărut la două luni de la începerea negocierilor cu conducerea administrativă, în vederea actualizării unor clauze ale Contractului Colectiv de Muncă. Oamenii sunt revoltaţi de pierderea sporului pentru condiţii deosebite de lucru care, pe lângă diminuarea veniturilor, presupune prelungirea programului de lucru, dar şi condiţii mai puţin favorabile în perspectiva pensionării.
Deşi, li s-a explicat în amănunt că, urmare a investiţiilor făcute, a fost diminuat nivelul noxelor mult sub limitele maxime admisibile, sindicaliştii au adus ca argument faptul că sporul pentru condiţii deosebite ar fi substituit de fapt sporul pentru condiţii speciale, pe care fosta conducere a sindicatului n-ar fi fost să îl obţină în 2006.
Prefectul Victor Sanda le-a explicat în zadar că “eliminarea noxelor este un pas înainte, nu un spor pierdut” şi a solicitat partenerilor de dialog să dea dovadă de raţiune, să priceapă că nu poate accepta compromisuri prin care se încalcă legea. O nouă întâlnire, la care toţi “să vină cu lecţiile făcute”, a fost convenită pentru joi dimineaţa, cu condiţia ca pirotehniştii să înceteze protestul şi să reia activitatea de producţie.
Tensiunile sociale de la Mija sunt cu atât mai greu de înţeles cu cât uzina nu se confruntă cu probleme financiare şi este asigurat portofoliul de contracte şi comenzi pe acest an, plus o rezervă suplimentară pentru alte trei luni.