“Şansa unei lumi mai bune înseamnă educaţia” Consiliul Judeţean Dâmboviţa a găzduit, în debutul săptămânii trecute, ultima întâlnire din cadrul proiectului Comenius. În acesta sunt implicate nouă ţări europene, coordonarea fiind asigurată de către România.
Proiectul se numeşte “Curcubeul culorilor europene” şi are drept scop cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor şi a istoriei fiecăreia dintre ţările partenere.
În cadrul reuniunilor de proiect din străinătate, elevii au experimentat din viaţa de zi cu zi a ţărilor respective, locuind în familii, pentru a reuşi să înţeleagă mai bine modul de viaţă, cultura şi tradiţiile acestora. Statele partenere în acest proiect sunt: Austria, Cehia, Polonia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Estonia şi Rmânia, care este şi coordonatoarea parteneriatului.
Proiectul a debutat în urmă cu doi ani şi se va încheia în luna iulie a acestui an. La întâlnire au fost elaborate concluziile proiectului. Au participat la întâlnirea finală 12 elevi de la Şcoala Matei Basarab, reprezentanta ţării noastre în proiect, 20 de elevi din celelalte ţări şi profesori din toate ţările.
Delegaţia străină a stat la Târgovişte până vineri, timp în care a vizitat împrejurimile. Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a prezentat oaspeţilor judeţul nostru şi municipiul Târgovişte, din perspectivă administrativă, economică, socială, istorică şi culturală şi a răspuns întrebărilor invitaţilor. „Mă bucur că Școala Matei Basarab a intrat într-un proiect care va asigura tradiţiile, istoria locului şi ne va ajuta să ne cunoaștem mai bine unii pe alţii. Cred că şansa unei lumi mai bune înseamnă educaţia”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
„În Târgovişte, educaţia are o tradiţie valoroasă şi îndelungată, ca şi cea a oraşului. Prin intermediul acestui proiect dorim să integrăm metode concrete, prin care să ne formăm tinerii, dar fără a renunţa la valorile europene”, a precizat directorul Şcolii Matei Basarab Târgovişte, Ion Podan.
“Folosind pretextul culorii, am învăţat să cântăm unii de la alţii, să dansăm unii de la alţii, am învăţat ce simbolizează culorile în cultura fiecăruia, simbolistica fiecărui drapel naţional”, a concluzionat Luise Mihălăchioiu, profesor de engleză la Şcoala Matei Basarab.