La Târgovişte a fost inaugurată o expoziţie permanentă, aflată sub patronajul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, dedicată ultimelor zile ale cuplului Ceauşescu, zile pe care, cu toţii ştim, le-a petrecut în vechea capitală a Ţării Româneşti. Expoziţia poartă numele “ Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”. Locaţia care o găzduieşte este clădirea fostei Şcoli de Cavalerie, respectiv fosta Unitate Militară 01417 din imediata apropiere a Gării de Sud, locul unde cuplul a fost executat. Au fost amenajate mai multe spaţii care au avut legătură cu ultimele zile ale soţilor Ceauşescu. Ne referim aici la sala în care au fost judecaţi (biroul comandantului unităţii – colonelul Andrei Kemenici), camera în care au petrecut ultimele zile şi, evident, locul execuţiei. În ceea ce priveşte acest loc, peretele respectiv fusese tencuit. Pentru a reda cât mai fidel cursul istoriei, a fost îndepărtată tencuiala, astfel încât urmele gloanţelor să fie vizibile.
La momentul inaugural au luat parte, alături de conducerea judeţului şi a primăriei municipiului Târgovişte, conducerea UVT, şefi ai serviciilor deconcentrate, primari, consilieri locali şi judeţeni, foşti deţinuţi politici şi am putea enumera aici pe Dinu Zamfirescu, numeroase personalităţi care au avut legătură cu momentul Decembrie 1989 şi amintim aici pe Ion Calafeteanu – director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Româneşi, şi bineînţeles, conducerea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească.
Expoziţia este deschisă zilnic, preţul unui bilet fiind de 7 lei. Aşa cum menţionau artizanii expoziţiei, ea este rodul marelui interes manifestat de cei ce vizitează Târgoviştea, fie turişti din ţară, fie din afara acesteia şi care şi-au exprimat în repetate rânduri dorinţa de a vedea locul în care a fost executat cuplul Ceauşescu.