De cinci ani , pe 11 august, Vechea Cetare a Țării Românești e în plină sărbătoare, celebrându-l pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Reședința dâmbovițeană îi omagiază viața, misiunea sa de folosire a cărții și a tiparului, de promovarea a valorilor moral-creștine, cu atât mai mult de când moștele sale au fost aduse la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște.
Fiecare regiune are un sfânt ocrotitor: Iași-ul, pe Sf. Parascheva, București-ul, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, iar mai nou, Târgoviștea pe Sfântul ierarh Nifon. Prin omagiul adus în fiecare an, se demonstrază că Sfântul a rămas viu în aceste zone ale eparhiei noastre. La această frumoasă tradiție, manifestările vor debuta încă de duminică, 10 august a.c., când 2000 de tineri, membrii ASCOR, elevi ai liceelor și școlilor, și credincioși sunt așteptați la Pelerinajul Tinerilor, procesiune care va avea următorul traseu: Catedrala Mitropolitană- Piața Mihai Viteazul- Statuia Brâncovenilor- Mânăstirea Stelea- Calea Domnească- Hotel Valahia- Hotel Dâmbovița- Catedrala Mitroplitană. Actul de cultură și spiritual se va îmbina cu cel educativ, în ajun de sărbătoare, oferindu-se diplome pentru cei opt premianți la olimpiada de religie.
Luni, 11 august, sunt așteptați încă de dimineață, 20 000 de credincioși din toate localitățile județului și din toate colțurile țării, pentru a participa la Sfanta Liturghie și a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nifon. La ora 8:50 vor sosi la Catedrală ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și alți șase ierarhi din Banat, Dobrogea, Oltenia, Ardeal, Moldova, iar la 9:15 va începe Sfânta Liturghie. Apoi vor fi transmise mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și cuvântul de învățătură al ÎPS Părinte Mitropolit Nifon. Se vor acorda și dipolme de excelență elevilor, 15 la număr, premianți ai concursurilor și olimpiadelor naționale. Evenimentul este unul spiritual și cultural, iar esența sărbătorii o constituie participarea în număr mare la pelerinaj și exprimarea credinței publice a acestora. Se spune că oamenii sunt Biserica adevărată, nu doar lăcașul și instituția în sine, credința lor poate strămuta munții și poate mântui sufletele, prin dragoste, unitate, rugăciune comună, credință tot mai puternică într-Unul Dumnezeu.
Arhiepiscopia Târgoviștei vă invită pe toți iubitorii de cele sfinte să veniți în număr mare la Sarbătoarea din 11 august a.c., de la Târgoviște, să ne bucurăm împreună și să Îi mulțumim Bunului Dumnezeu așa cum se cuvine pentru toate lucrurile frumoase și pentru binecuvântări.