În județul Buzău, au fost confirmate 28 de focare de boala limbii albastre, specifică rumegătoarelor, cu un efectiv de 73 bovine și cinci ovine, lucru care a pus pe jar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, mai ales că este caz soldat pentru prima dată în Romănia.
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Acesta a subliniat că este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale să fie informați de aceată maladie și să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii: ovine, bovine, caprine.
În urma analizării situaţiei, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Pentru a știi sigur dacă și județul Dâmbovița este afectat de aceasta boală, l-am contactat pe directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea, care merge pe principiul prevenției și al marjei de siguranță:,, Deocamdată nu sunt cazuri la noi, dar nu se știe niciodată, pentru că se propagă foarte repede. Ne învecinăm cu Buzăul, unde au fost depistate primele cazuri, Este o boală infecțioasă, netransmisibilă la om, o arboviroză specific rumegătoarelor, care declanșează hemoragie internă. Facem un apel către proprietarii de animale, să sesizeze medicul veterinar, odată ce depistează la acestea simptomatologia specifică bolii: leziuni bucale, mamare şi podale, animalele nu mai mănâncă și pur și simplu se usucă pe picioare, ochii roșii, inflamați, petele albastre din jurul limbii, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre, pentru ca mai apoi noi să luăm măsuri, prin prelevare de sânge și analiza în laboratoarele noastre. Morbiditatea, adică riscul de îmbolnăvire este de 100% și, din momentul în care se îmbolnăvește, animalul ori moare, ori poate fi tratat, dar rămâne purtător de virus. Această boală nu afectează omul, care poate consuma laptele și carnea acestor animale, dar produce însemnate pagube economice. Boala decimează în masă și nu are leac.” a declarat acesta.