Lectura în secolul tehnologiei şi al vitezei pare a fi o adevărată provocare pentru mulţi tineri şi adulţi, care au pierdut frumosul cult de odinioara. Acum au apărut telefoanele mobile cu internet, laptop-urile, tabletele şi toţi s-au specializat în a utiliza google-ul, sms-urile, e-mail-urile şi facebook-ul. Nu mai reuşim să citim două capitole cap-coadă, timpul e prea scurt şi parcă nu mai are răbdare, vorba lui Marin Preda. E mai simplu să ne uităm ce articole noi au mai apărut pe net, ce muzică să mai ascultăm, la ce filme să ne mai uităm şi neglijăm. De ce oare nu ne mai plac cărţile pe hârtie, cu parfum proaspăt de tipografie sau vechi, de pe vremea străbunilor noştri? Un lucru e cert: clasicul nu moare niciodată şi e bine să ne întoarcem la origini şi la deprinderile vechi, de a merge la bibliotecă şi de a lectura constat, pentru că investim în noi, în intelectul şi în caracterul nostru. Ceea ce citim astăzi stă la baza a ceea ce vom face mâine şi la baza personalităţii noastre.
Biblioteca publică ţine pasul cu tendinţele şi se modernizează. Asta pentru că riscă să piardă teren în faţa noilor tehnologii şi ,, să scape din mână” un public larg al societăţii contemporane. Dar nu ţine numai de capitolul pierderi de servicii, ci de calitatea informaţiei. O bibliografie bogată parcursă nu va egala niciodată o revistă a presei superficială de pe net, pentru că înainte de a comenta istoria, trebuie să o înţelegi şi să o înveţi. Uitati-vă la generaţiile de astăzi şi la generaţiile anilor ’90. Ce diferenţă! Şi totul ţine de… carte.
Care mai este rolul bibliotecii publice în ziua de azi şi cu ce servicii vine în folosul dvs? Rog urmăriţi materialul de mai jos, în care inervievat este dna director a Bibliotecii Judeţene ,, I.H. Rădulescu” Dâmboviţa, Agnes Erich.