Dâmboviţa se numără printre cele 23 de judeţe în care au fost depistate animale infestate cu “bluetongue”- boala limbii albastre.
Dr. Sandu Tolea, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că a fost vorba despre două focare, depistate şi închise operativ şi că nu există niciun risc pentru populaţie.
“Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, nu şi prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav iar laptele şi carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.” Dr. Sandu Tolea a mai spus că a fost pus în aplicare un plan de măsuri pentru eliminarea pericolului de răspândire a bolii şi organizate acţiuni de informare a crescătorilor de animale, cu privire la profilaxia care trebuie respectată şi obligaţiile care le revin în cazul îmbolnăvirii acestora. În situaţiile în care fermierii au respectat integral cerinţele legale, pot solicita despăgubiri pentru animalele decedate ori sacrificate de necessitate.