Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie, când în toate lăcaşurile de cult ortodoxe se oficiază slujba Aghesmei Mari.
Tradiția cea mai des întâlniă este cea care spune că în noaptea de Boboteazã, tinerele fete îşi viseazã ursitul. Ele îşi leagã pe inelar un fir roşu de mătase şi un fir de busuioc, pe care le pun sub pernă.
De Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul, aceasta fiind unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri.
În comuna dâmbovițeană Morteni, în ziua de Bobotează, se păstrează un obicei unic în țară, ca desfășurare care poartă un nume de origine turcă ,,Geavrele”.
Mânați de o tradiție veche, tinerii necăsătoriți, împodobesc cele patru steaguri reprezentative pentru cele patru zone ale satului: Centrul, Braniștea, Florica și Băjenari.
,,Sărbătoarea Geavrelelor este un obicei unic în țară. În fapt, sunt împodobite patru prăjini, reprezentând cele patru cătune ale comunei. Cu două săptămâni înainte de sărbatoare, tinerii necăsătoriți stabilesc gazda unde se va împodobi steagul. Aceștia pargurg satul pentru a strânge geavrelele necesare împodobirii. Respectivele geavrele se păstrează din generație în generație, iar obiceiul se deșfăsoară în fiecare an. În Ajun de Bobotează, tinerii il păzesc, pentru ca steagul lor să nu fie furat. În ziua de Bobotează, fiecare steag este purtat de la gazdă la primărie, locul de întâlnire, în așteptarea preotului. După sfințirea apelor, se stropesc cu aghiasmă vârfurile celor patru steaguri, care urmează să fie ridicate și scuturate. La sfârșitul zilei, stegarii se adună la gazdă, unde petrec până dimineața.”, a declarat pentru Vocea Dâmboviței, Albu Marian, primarul localității Morteni.