Manifestarea culturală ,,Paștele Cailor” este o tradiție care a debutat ca o sărbătoare a comunității de bulgari din municipiul Târgoviște. Pentru că se desfășoară în sâmbăta Sfântului Toader, mai poartă și denumirea de ,,Tudorița”.
Aceasta se ține în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paștelui și spre deosebire de alte sărbători, nu are o dată fixă. Comunitatea bulgarilor din Cartierul Matei Voievod a păstrat obiceiul străvechi, de sute de ani, prin excelență, fiind sărbătoarea care anunță și pregătește începutul muncilor agricole ale gospodarilor.
Gospodinele pregătesc dintr-un aluat special figurine reprezentând calul numit konceta și merg de dimineața la Biserica din cartier pentru a le sfinți. Caii gospodarilor sunt sfințiți de către preot, iar proprietarii primesc cate o figurină din aluat care este împărțită în mod egal, stăpânul hrănind calul cu jumătate din turta primită, lucru ce atestă strânsa legătură dintre om și animalul său.
Momentul cel mai așteptat este întrecerea cailor înhămați la atelaje, câștigătorii fiind răsplătiți cu hamuri, bice și medalii. ,,Konski Veligden”, cum îi spun bulgarii, continuă cu un spectacol de dansuri și cântece tradiționale, oferit de ansamblurile bulgărești din cartierul Matei Voievod.