Breaking News

Prețul apei, în Dâmbovița, în top! Explicații eșuate din partea autorităților!

Aug 17, 2015

Prețul la apă a fost intens dezbătut în presă, având în vedere tarifele tot mai mari percepute de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița. Ultima majorare a fost aplicată anul acesta, de la 1 martie, iar noile preţuri sunt 4,34 lei – apa şi, respectiv, 4,46 lei-canalizarea. Metrul cub de apă potabilă a crescut, astfel, cu 10 bani, aceeași cifră percepută în plus și pentru pentru serviciul de canalizare-epurare. Creșterea cu 2,9% reprezintă rata inflației, calculată pentru anii 2014 și 2015.
Aflat în vizită, în Dâmbovița, la o întâlnire cu primarii din județ, cu reprezentanții Companiei de Apă Târgoviște și ai Agenției de Dezvoltare Intercomunitară ,,Apă Dâmbovița”, Cătălin Gheran, directorul general al Autorității de Management pentru POS Mediu, a oferit câteva explicații cu privire la acest subiect.
De ce trebuie să plătim atât de mult și cum se calculează prețul apei? Unde se situează Dâmbovița, pe o scară a tarifelor? Se justifică, oare, prețul apei la noi?
,, Prețul apei pe care îl aveți dumneavoastră, și asta puteți să verificați în aplicațiile de finanțare, este stabilit ca un anumit procent din cea mai săracă decilă a populației din zona de operare a operatorului. Cea mai săracă decilă înseamnă a zecea parte cea mai săracă din venitul mediu pe gospodărie și, la nivelul județului Dâmbovița, este undeva într 4 și 5% din venitul pe gospodărie al acestei decile, care este în standardul din țară. Există companii de apă care au un tarif mult mai mare decât tariful acesta pe care îl aveți aici. Nu faceți greșeala să raportați tariful la cel din Valea Jiului sau din alte zone, unde venitul populației este foarte mic. Chiar și la nivel absolut, sunteți undeva în medie ca și tarif. Nu aveți tariful cel mai mare, nici pe departe”, a explicat Cătălin Gheran, directorul general al Autorității de Management pentru POS Mediu.
Explicații fade și neconvingătoare, am putea spune, pentru că prețul se resimte cel mai bine în buzunarul plătitorului, care nu are nici pe departe venituri substanțiale, dovadă fiind salariu mediu net lunar de la noi. Aici ar trebui să vadă diferența și să se acționeze. Unde vom ajunge cu majorări de acest gen? Apa cea de toate zilele o să ne înfunde în datorii și autorităție ne vom abramburi în aceleași justificări halucinante. Până când? ( Nicoleta Sima)

Dezvăluiri, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , , , , , , ,