Vineri, președintele României a promulgat legea antifumat. În acest context, proiectul a fost trimis și publicat în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste 45 de zile, pe 16 martie a.c.
Judecătorii CCR au decis în unanimitate că legea este constituțională, respingând astfel cererea prezentată de mai mulți senatori, care au susținut că interzicerea fumatului în spațiile publice duce la discriminare.
Conform legii fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
De la lege fac excepție celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă, în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, în camere special amenajate, exclusiv cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.
Nerespectarea prevederilor legale duce la amenzi usturătoare, de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice 5000 de lei la prima abatere, 10000 de lei și suspendarea activității până la remedierea situației la a doua abatere și 15000 de lei și închiderea unității la a treia abatere.