Mâine, 04 martie a.c., se împlinesc 39 de ani de la cutremurul produs în seara zilei de 4 martie 1977 (în jurul orei 21.22), în zona Vrancea, fiind considerat cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României şi unul dintre cele mai puternice din Europa produse în ultimul secol.
Seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, având o durată de aproximativ 55 secunde, cu o mişcare combinată pe verticală şi orizontală, a afectat mai multe zone ale ţării noastre având urmări devastatoare: 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.
Cutremurele de pământ, numite şi seisme, sunt zguduiri bruşte şi de scurtă durată ale unor porţiuni din scoarţa terestră. Cauzele interne (din interiorul Pământului) sunt cele mai frecvente, mişcarea plăcilor tectonice reprezentând principala cauză a producerii seismelor, pe lângă vulcanism şi alte prăbuşiri de strate. În cazul mişcărilor convergente a două plăci tectonice şi mai ales în procesele de subducţie, se creează tensiuni enorme. Când se produce detensionarea, au loc cutremurele de pământ.
Sursa Foto: www.muzeuldefotografie.ro