Noapte
Zi
21 December 2016
5 mins read

Colectarea deșeurilor, o reală problemă cu care județul Dâmbovița se confruntă

În cadrul unei conferințe de presă, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a făcut precizări legate de subiectul colectării deșeurilor menajere din județ. Atât președintele Adrian Țuțuianu cât și vicepreședintele Alexandru Oprea au tras semnale de alarmă și au subliniat importanța acestui procedeu, raportându-se și la nivel național, cât mai ales la nivel județean.
“A avut loc ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a Colectării, Transportului și Depozitării Deșeurilor Solide în județul Dâmbovița, am adoptat câteva hotărâri. Prima hotărâre privește stabilirea cuantumului taxei de habitat pe anul 2017. După îndelungi dezbateri, în Consiliul Director al Asociației , dar și în plenul ședinței, am convenit ca și cuantumul taxei de habitat pentru anul 2017, pentru fiecare lună să fie de 21 lei/gospodărie, 12 lei/gospodărie cu o persoană, 8 lei/gospodărie a cărei persoane sunt plecate în străinătate, 100 lei pentru instituțiile publice. De asemenea, toate unitățile administrativ teritoriale vor veni cu o contribuție, o subvenție de 2 lei/gospodărie/lună, iar Consiliul Județean o subvenție de 0,50 lei/gospodărie/lună.
S-a mai aprobat mandatarea consiliului director pentru angajarea unui consultant în vederea pregătirii caietului de sarcini și stabilirea datelor necesare în vederea organizării licitației publice de concesiune al serviciului de salubritate pentru perioada 2018-2025 , pentru serviciul de colectare și transport deșeuri. Vă precizez că în anul 2017 expiră contractul cu Supercom.
S-a mai împuternicit consiliul director pentru angajarea unui consultant care să ofere soluții pentru un proiect în cadrul Programului Infrastructura Mare, pentru depozitarea și prelucrarea deșeurilor.
Suntem într-un contract, cel cu Supecom,  încheiat în anul 2010, care își produce efecte și consecințe și astăzi. Dacă am fi pus în aplicare ceea ce prevedea inițial contractul și nu am fi negociat , astăzi am fi avut o taxă de salubritate de peste 30 lei/gospodărie.
ADI Salubritate înregistrează la data de astăzi datorii de circa 20 milioane de lei, către SC Supecom , respectiv SC Eurogaz Prescom, care administrează groapa de gunoi.
Din aceste datorii, o parte sunt create de primării, care nu și-au plătit cotizațiile aferente, și diferență o reprezintă datorii ale populației, taxa de salubritate.
Anul acesta intră în vigoare o prevedere legală, care a fost amânată de la aplicare de Guvernul Ponta, și neamânată de Guvernul Cioloș, deci din 2017 trebuie să plătim suplimentar încă 80 lei/tona de gunoi lunar. Și asta pentru că în Dâmbovița este preluat gunoiul pe sistemul de colectare existent, nesortat, și această prevedere legală, prevede un cuantum mai mare pentru cei care colectează neselectiv. Acum, intrarea în vigoare a aceste prevederi ne cauzează probleme suplimentare importante.
Și încă un lucru, avem un raport al Curții de Conturi făcut la ADI Salubritate care evident constată situația financiară la zi și face recomandarea de a stabili o taxă de salubritate la un nivel care să acopere costurile prestării serviciului de salubritate.
Noi am ținut cont de acest lucru, dar mai ales am ținut cont de gradul de suportabilitate al populației. Evident că nu suntem fericiți cu soluția adoptată, dar nu există nicio altă variantă care să poată să protejeze mai mult populația.
Suntem sub taxa de salubritate percepută în alte județe.
Urmează procedura ca fiecare unitate administrativ teritorială să discute și să aprobe cuantumul acestei taxe, noi am fixat și un termen, 28 decembrie a.c.
Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea de voturi.
Am făcut tot ce se putea face ca această sumă de disponibilitate să fie cât mai mică.
Ce trebuie să facem noi pe viitor? Să facem un caiet de sarcini mai bine gândit decât cel din 2010, va trebui să stabilim obligații mai clare pentru cei care colectează gunoiul și să încercăm să facem o colectare selectivă. Pentru că taxa aceea de 80 de lei/tona de gunoi nu va fi percepută celor care fac o colectare selectivă. Asta însemnă să dăm la o gospodărie mai multe tomberoane, să asigurăm în municipiul Târgoviște mai multe tipuri de pubele mari în care să se pună gunoaiele selectiv, va trebui să reglăm mai bine obligațiile care țin de extinderea gropii de gunoi și de prelucrare a gunoiului.
S-a avut o discuție cu un investitor american care este interesat să realizeze o fabrică de prelucrare a gunoaielor. Prelucrarea gunoiului ne poate genera venituri suplimentare și reducerea taxei de salubritate. Dar asta nu se poate întâmpla peste noapte, ca să implementeze un astfel de proiect, estimat între suma de 40 și 80 de milioane de euro, se poate întâmpla în câțiva ani de zile. Noi abia suntem la baza unei discuții incipiente, în condițiile în care nu avem libertate deplină de mișcare, Eurogaz are contract și anul viitor și în 2018.
În medie, lunar, în Dâmbovița se colectează în jur de 135 tone de gunoi. Programul inițial prevedea să colectăm din ce în ce mai puțin, pentru că se mergea pe teza selectării, selectarea generează la groapă mai puțin, sau pe ideea că inițial se adună toate gunoaiele și rămâne doar ceea ce se produce în mod curent. Realitatea este alta, noi am colectat din ce în ce mai mult, pe măsură ce am extins și am dezvoltat serviciul în toate localitățile. –  Adrian Țuțuianu, președinte Consiliul Județean Dâmbovița.
“Soluția este aceea de a scrie un proiect pe Programul Sectorial de Mediu. Problema este că România avea obligația ca până la această dată să aibă terminată Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor Menajere, au fost semnate niște protocoale cu Uniunea Europeană.
Actualul Ministru Tehnocrat al Mediului s-a aplecat cu o lejeritate dezarmantă asupra acestei problematici, nu avem nici la această dată semnată această strategie. Vreau să vă spun că sunt niște condiții extrem de drastice pentru România, chiar penalitățile pe care noi le plătim dacă nu ne conformăm sunt de ordinul milioanelor de euro, la nivel lunar, pe care România trebuie să le plătească în acest domeniu.
Deci, avem șansa să scriem de urgență un proiect pentru a putea depune și a extinde capacitatea , de a aduce linii care să permită o colectare selectivă a deșeurilor.
În plus, o să avem o reală problemă cu ceea ce însemnă depozitarea deșeurilor industriale, pentru că noi avem în aceste gropi doar deșeuri menajere, nu industriale, mă refer la nămolul depus de către stațiile de epurare, sau cele din construcții. O problemă care trebuie să o avem în vedere în viitoarea perioadă. – Alexandru Oprea, vicepreședinte Consiliul Județean Dâmbovița.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Vrei să mănânci tot ce îți dorești?
Specialiștii Hyperici recomandă DIGEX FORTE!

Articolul Urmator

Propunerea PSD-ALDE pentru prim ministru este Sevil Shhaideh

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele