Noapte
Zi
18 September 2017
1 min read

Noi medicamente introduse pe lista de compensate și gratuite

Conform unui proiect de hotărăre care a fost dezbătut astăzi la Ministrul Sănătății, începând de luna viitoare, nouă noi medicamente vor intra pe lista de compensate și gratuite.

Aceste se adresează afectiunilor cancerigene, celor renale, diabetului, psoriazisului, bolilor cardiovasculare, iar cinci dintre ele sunt destinate pacienților care suferă de HIV/ SIDA.

Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârșitul lunii viitoare.

Acest proiect însă vine și cu parți mai puțin bune, și anume, se preconizează că o dată cu punerea în aplicare a sa, din farmacii și spitale vot dispărea foarte multe medicamente generice, iar o alta problemă o generează fondurile care vor susține compemsarea sau gratuitatea acestor noi medicamente introduse în schemă.

“Nu avem nicio nemulțumire, ne asociem cu producătorii de inovative și cu asociațiile pacienților de a lupta pentru accesul la tratament. Nu înțelegem însă de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, în mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback. Aceasta afectează în primul rând medicamentele generice, pe care le iau, să zicem, pacienții cardiaci, care sunt vreun milion. Or, știm cu toții că insuficiența cardiacă poate să ducă la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Această afecțiune este ținută cu greu în frâu sub tratament medicamentos iar în lipsa lui posibil ca toți acești pacienți să ajungă la complicații. Din nefericire, noi nu o să mai putem fabrica aceste medicamente care costă trei lei sau patru lei pentru că introducerea moleculelor noi pe listă o să ducă la o taxă clawback de 30-35%”.(….). Bugetul este înghețat din 2011 la nivelul de 6 miliarde de lei. Am dori ca taxa clawback să fie eliminată de mâine. Propunerea noastră de clawback diferențiat este blocată la Ministerul Finanțelor, nu s-a întâmplat nimic, deși în toate demersurile pe care le-am făcut am arătat că am blocat investiții de 100 de milioane de euro, pentru că nu ne permitem să le mai facem din cauza taxei clawback. (…) Ne dorim ca taxa clawback să fie mai mică cu 35% pentru generice decât pentru inovative”, a precizat Viorica Predună, vicepreședintele Asociațiației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

S C Lucrări Drumuri și Poduri S.A- licitație publică pentru agregate

Articolul Urmator

TÂRGOVIȘTE: Au fost finalizate lucrările la cel de al X-lea loc de joacă

Ultimele Articole

Dâmbovița, din nou, sub avertizare de caniculă

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ  COD GALBEN Interval de valabilitate: 19 iulie Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat Valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat în județul
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele