Nu de puține ori executivul primariei Târgoviste a adus în atenția cetățenilor ideea de a accesa fonduri europene consistente pentru modernizarea rețelei de transport in municipiu.Acest proiect care are la bază achizitionarea a cel putin 24 de autobuze electrice noi, construirea unui depou, a 3 stații de capăt, a stațiiilor de îmbarcare-debarcare călători, a stațiilor electrice de încărcare, reabilitarea integrală a bulevardelor Regele Carol, Mircea cel Bătrân, a străzilor Lt. Stancu Ion, Gării precum și modernizarea pasajului de pe DN 72, alaturi de multe alte îmbunatățiri aduse sistemului de transport public local.
Valoarea unui astfel de proiect este de peste 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
În acest context în ședința CLM de joi, 23 noimbrie a.c. au existat discuții aprinse și schimb dur de replici între consilierii PNL și edilul municipiului, Cristian Stan, motivul disputei verbale fiind proiectul aflat pe ordinea de zi, al carui inițiator a fost însuși primarul, prin care se dorea înființarea unei societați comerciale de transport subordonate administrației publice locale.
Liberalii, prin vocea lui Honorous Moțoc au dorit scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi până la clarificarea contractului de parteniat public privat pe care Primăria Târgoviște îl are cu AITT, operatul privat care în prezent asigura transportul public local în municipiu.
Înființarea acestei societăți este una din principalele condiții pe care primăria trebie să le îndeplinească pentru a putea accesa peste 20 de milioane de euro în vederea modernizării transportului în municipiu, transport care va avea la bază mașini ecologice.
Discuțiile au fost unele destul de tăioase, de ambele părți, ajungând chiar la acuzații de șantaj sau amenințări.
“În numele grupului PNL vreau să vă propun renunțarea la punctele 11 și 13. Încă de la început vreau să precizez faptul că susținem achiziționarea de mașini electrice si așa mai departe, însă nu cred că se poate trece la acestă etapă până când nu sunt clarificate problemele care sunt legate de problemele contractuale, adică cu societatea actuală de transport, adică cu AITT. Intervenția noastră este mai mult pentru a preveni complicații în cazul în care s-ar ajunge la instanță pentru că știți foarte bine că orice proiect cu fonduri europene se blochează dacă se ajunge la instanță. Aceasta este intervenția și în funcție de cum sunteți de acord votăm în consecință. Ne abținem de la vot în cazul în care respingeți acestă propunere. “
“Cu alte cuvinte dumneavoastă vreți să scoatem de pe ordine de zi proiecte de hotărâre în baza cărora administrația locală târgovișteană accesează aproape 1000 de miliarde de lei vechi, da?! În calitate de gestionar al intereselor administrative ale municipiului Târgoviște, eu cred că forul deliberativ de la nivelul administrației locale ar trebui să aibă ca principal obiectiv accesarea unor surse nerambursabile. Contribuția la acest proiect este de numai 2%, în vederea dezvoltării municipiului Târgoviște.
Cel puțin eu așa vad lucrurile, restul reprezintă ipocriźie și simple declarații fară fundamentare. Prin înființarea unui simplu operator nu se ajunge la nicio instanță. În momentul de față nu se deleagă nici serviciul de transport, prin această înființare nu se aduce în niciun fel atingere contractului existent cu operatorul de transport. Nu am cum să înțeleg de ce doriți să scoatem de pe ordine de zi accesarea fondurilor europene, acestea sunt elemente indispensabile accesării a peste 20 de milioane de euro. Gestul dumneavoastră este unul dintre cele mai periculoase atacuri pe care Consilul Local îl putea face la ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene pe programul 2014-2020. Axa 4 pe care doriți să o blocați reprezintă cel mai mare, important și facil mod de finantare pâna în 2023. Vreau să fiti pe deplin conștienți de importanța acestui punct. Repet, din punct de vedere legal înființarea unui operator, adică al unei societăți comerciale nu produce niciun fel de efect juridic cu privire la existența unui contract de delegare a acestui serviciu, adică vizavi de contractul cu AITT.
Este poate cel mai mare proiect din istoria municipiului Târgoviște pe care administrația îl poate accesa și dumneavoastră în momentul de față, cu nonșalanță, propuneți scoaterea de pe ordinea de zi.
Eu cred că e cazul să cântăriti foarte bine, să stiți că pentru votul pe care îl dați și de conduita dvs nu răspunde nimeni altcineva.
Există termen de un an în care asemenea prroiecte trebuie sa fie publicate în jurnalul Uniunii Europene, axa expiră în decembrie 2018.
Gânditi-vă foarte exact la ceea ce faceți. Eu nu am cum să mă substitui Consiliului Local, eu v-am propus un proiect, și repet argumentele pe care le voi susține în față oricăror organe ale statului. Înființarea unei societăți nu produce efecte asupra contractului cu operatorul de transport actual, cu atât mai puțin aprobarea accesării finanțării.
În altă ordine de idei, v-ați trezit cam târziu, la acest moment Planul de Mobilitate este deja aprobat de ADR Sud Muntenia și am primit chiar ieri o adresa în acest sens. Nu mai este timp pentru vreo schinbare, nu mai este timp pentru schimbarea Strategiei Integrate pentru Dezvoltarea Urbană a Municipiului Târgoviște, ambele sunt documente obligatorii pentru accesarea de fonduri europene. Pentru accesarea celor peste 20 milioane de euro aici se mai adaugă 6 milioane la celelalte obiective de investiții de pe Axa 4.(…).
Nu am niciun fel de problemă cu operatorul de transport, consider că lucrurile se pot discuta, dar a condiționa sau a solicita scoaterea de pe ordine de zi a acestor proiecte care sunt obligatorii accesării a peste 20 milionane de euro mi se pare incredibil, mai ales din partea unor reprezentanți ai comunității care au jurat să respecte și sa apere interesele târgoviștenilor.”, a precizat primarul.
De asemenea, în cadrul acelorași discutii, acesta a lansat acuzații grave la adresa consilierilor PNL, acuzații de șantaj.
“Vreți să amânăm? De ce? Vreți să negociem? Eu 20 de milioane de euro nu le nogociez cu nimeni. Ce înseamnă asta hai să amânăm?! Vreți să negociem, vreți să mă șantajați politic sau administrativ? (…).
Actualul contract pe care îl avem pentru delegarea serviciului de gestiune de transport în comun, a fost prima dată un parteneriat, apoi a fost schimbat în alt tip de contract fară procedură legală. Contractul respectiv poate înceta prin voința administrației publice locale, pe de o parte ,cu pata unei despăgubiri, sau cu acordul părților. Bănuiala mea este că în momentul de față mă împingeți către acest acord al părților. ” a completat edilul.
Chiar și în aceste conditii liberalii au votat împotriva proiectului, acesta fiind respins cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă, fiind un proiect de patrimoniu era nevoie de 2/3 pentru a trece.
“Cred cu tarie ca interesul comunității târgoviștene trebuie sa primeze în fața oricărui interes politic, individual sau de grup.”, a mai adaugat Stan.