Polițiștii de imigrări din Dâmbovița, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unui tânăr de 21 de ani din Republica Albania, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o româncă.
Cei doi au declarat că s-au cunoscut în luna mai 2016, prin intermediul unei rețele de socializare, iar în luna octombrie a anului trecut, cetăţeanul albanez a venit în România și, după nici două săptămâni, cei doi s-au căsătorit.
După oficierea căsătoriei în fața ofițerului de stare civilă român, străinul s-a prezentat, cu documentele necesare, la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Dâmbovița şi a solicitat prelungirea dreptului de şedere în scop de reîntregirea familiei.
polițiștii au stabilit că cei doi străini au hotărât să se căsătorească cu românce pentru a obţine un permis de şedere în România, care le-ar facilita deplasarea într-unul din statele Uniunii Europene.
Conform procedurilor, polițiștii de imigrări au început verificările în cazul celor doi soți, în cadrul cărora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, discuţii cu persoane din anturajul acestora și alte activități relevante în stabilirea situației reale.
Interviul, considerat un instrument de lucru important în reliefarea vieţii reale de familie, a contribuit, şi de această dată, la clarificarea situaţiei cuplului. Întrebările adresate soţilor în cadrul interviului au vizat demonstrarea realităţii mariajului, cunoşterea partenerului de viaţă, precum și viața în comun a celor doi.
Urmare a verificărilor efectuate, s-a concluzionat că străinul a încheiat căsătoria de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de şedere pe teritoriul României şi de a obţine un document care să-i permită călătoria în alte state europene.
Având în vedere cele constatate, poliţiştii au refuzat prelungirea dreptului de şedere cetăţeanului albanez, acesta părăsind, însă, teritoriul României înainte de soluționarea cererii de prelungire a dreptului de şedere depuse la Biroul pentru Imigrări al județului Dâmbovița.
Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combatarea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.