În anul 2012, Fundația Conservation Carpathia (FCC) a început o campanie amplă și necesară de reîmpădurire în munții Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa.
În cele opt pepiniere ale fundației au crescut specii de puieți, importante din punct de vedere ecologic (brad, fag, ulm, scoruș, paltin, anin, molid). FCC a atins în această primavară cifra de 1.5 milioane de puieți plantați și a realizat lucrări de reconstrucție ecologică, pe mai mult de 600 de hectare de suprafețe tăiate abuziv în perioada 2005-2010, grav degradate. În fiecare sezon de plantare, FCC mobilizează în medie 150 de zilieri, angajați din comunitățile locale.
În Leaota, FCC a cumpărat și reîmpădurit până în prezent o suprafață de 51 ha, folosind cca. 200.000 de puieți: brad, molid, fag, paltin.
Reconstrucția ecologică presupune:
• monitorizarea lotului și a gradului de regenerare,
• analiza speciilor existente,
• consultarea arhivelor pentru a vedea care a fost compoziția naturală a pădurii în trecut,
• evaluarea gradului de eroziune (șanțurile făcute de tractoarele care au scos lemnul se transformă, de cele mai multe ori, în ravene de 2-3 metri adâncime),
• centralizarea unui necesar pentru refacerea acelui lot
• activitățile efective de combatere a eroziunii solului, de plantare, de monitorizare a succesului, de revenire cu puieți în completare și de descopleșire (în medie 5 ani, dupa plantarea parcelei).
Costul reconstrucției unui hectar este de 5.000 de Euro, iar fondurile vin din finanțări publice, din donații de la fundații de conservare din străinătate, din donații private ale oamenilor care vor să vadă munții verzi și nu plini de cioate sau din campanii de responsabilitate socială (CSR), inițiate de companii românești.
NOTĂ
Fundația Conservation Carpathia (FCC), o organizație românească, a demarat în 2009, unul dintre cele mai importante proiecte private de conservare a pădurilor din Europa, în sudul Carpaților românești. Cele 21.000 de hectare de păduri cumparate de către FCC în estul munților Făgăraș sunt în strictă protecție.
Un proiect unic în România:
• 21.000 ha de pădure salvate de la tăiere, prin cumparare și introducere în conservare
• 24.000 ha conservare faună, fără vânătoare sportivă sau pentru trofee
• 600 ha cumpărate si reîmpădurite
• 1.5 milioane de puieți plantați
• 8 pepiniere de puieți forestieri
• 1.200 de elevi și profesori implicați în proiecte de educație de mediu
Proiectul Fundației Conservation Carpathia este unic în România, datorită filosofiei prea puțin întâlnite în țara noastră: non-intervenția. Pădurile cumpărate reprezintă patrimoniul organizației românești și intră într-un proces de conservare. Pădurile sunt păzite de o echipă de rangeri FCC, care patrulează pentru a combate tăierile ilegale. Unde a fost posibil, au fost supra-protejate (peste 8.000 de hectare sunt introduse în zona de non-intervenție a sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, în nucleul de strictă protecție a Parcului Național Piatra Craiului și în Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine).