Unul dintre subiectele de actualitate îl reprezintă organizarea Referendumului pentru modificarea Constituției în ceea ce privește moțiunea de familie, referendum care va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie a.c.
Astfel, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.798 din data de 18 septembrie 2018 a fost publicată Legea de revizuire a Constituției României.
Este vorba despre art. 48 care, în prezent, prevede faptul că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre soți”, iar după modificarea în urma Referendumului ar urma să prevadă că “familia se întemeiază pe casătoria între un bărbat și o femeie”.
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Carmen Holban a dezbătut pe larg acest subiect.
“După cum știți o largă majoritate a senatorilor români a votat propunerea de revizuire a Constituţiei, după ce în luna mai, propunerea primise vot favorabil și în Camera Deputaților.
Propunerea de modificare este o inițiativă cetățenească și a fost semnată de 3 milioane de cetățeni cu drept de vot. Se dorește modificarea articolului 48, din Constituție, care în forma actulă prevede: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. După modificarea prin referendum acesta ar urma să prevadă că: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”.
Am văzut diferite luări de poziție pe tema întrebării la care românii vor răspunde la referendum: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” Din punctul meu de vedere este o întrebare legitimă, la obiect. Această lege prevede modificarea articolul 48 din Constituție, fără a lăsa loc de alte interpretări. Orice alte luări de poziție nu fac decât să abată discuția de la tema referendumului și să introducă teme false în societatea românească.
Am văzut de asemenea opinii conform cărora tema referendumului este una în afară preocupărilor sociale. Mă întreb cum ar putea fi în afara acesor preocupări o inițiativă cetățenească semnată de 3 milioane de români. Cum poate fi în afara preocupărilor societății, o inițiativă care este dezbătută zilnic și care tinde să polarizeze societatea? Dacă nu interesează pe nimeni, atunci unde își are originea toate această dezbatere? Cred că ne aflăm exact în situația opusă. Este vorba de o temă foarte importantă, la fel ca și exercițiul democratic, adică referendumul, organizat și fundamentat pe aceasă preocupare.
Am văzut de asemenea, o tendință de boicot a acestui instrument democratic care este referendumul. Asta mai ales din acea parte a societății care altădată condamna absenteismul la urne. Cred că acest dublu discurs, dictat evident de anumite interese, va fi taxat de români și că prezența la preferendum va fi suficientă pentru validarea acestuia fără probleme. Eu merg la Referendum și vă îndemn și pe dumneavoastră să mergeți.”, a precizat parlamentarul.