Începând cu data de 1 ianuarie 2019, alocațiile copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, ar putea fi mărite, suma lunară ajung astfel la 150 lei.
În acest sens, parlamentarii PNL au depus la Camera Deputaților un proiect, care urmează a fi analizat și supus votului. O altă prevedere a proiectului dorește, ca și în cazul copiilor de până la 2 ani, să primească 100 de lei în plus, alocația modificându-se de la 200 la 300 lei lunar.
“Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocaţiile pentru copii. Astfel, în ceea ce priveşte copiii cu vârste până la doi ani, ISR (n.r. – indicatorul social de referinţă) este de 0,4%, mai exact 200 de lei. În ceea ce priveşte copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, dar şi pentru liceenii de peste 18 ani, ISR este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim despre o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil. (…) E regretabil că ţara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocaţiile destinate copiilor.
Propunem majorarea cuantumului alocaţiei cu 50% pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 300 de lei şi cu 80% pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 150 de lei”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului
Potrivit acestora, pentru minorii de până în doi ani, formula după care se vs calcula alicația, va fi: 0,6 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), iar pentru cei de peste doi ani, după formula 0,3 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referinţă (ISR).
Indicatorul social de referinţă (ISR) este un indicator în funcţie de care se stabilesc beneficiile sociale acordate în România, în prezent, valoarea acestui indicator fiind de 500 de lei. Această valoare este stabilită, anual, de către Guvern.