Luni, 10 iaunuarie a.c., a fost ziua în care România a preluat, timp de șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, perioadă în care, în țara noastră, se vor lua cele mai importante decizii la nivel european. În acest context, Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a prezentat, în cadrul unei conferințe la care au participat atât jurnaliști români cât și străini, prioritățile României pe toată perioada mandatului, din perspectiva Politicii de Coeziune.
La reuniunea de ieri „Dezvoltare sustenabilă, convergență si eliminarea decalajelor de dezvoltare” au mai participat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și secretarul de stat în MFE, Mihaela Toader.
“Ministrul Fondurilor Europene a subliniat faptul că prioritară pentru România, din perspectiva Pachetului Legislativ privind Politica de Coeziune, gestionat de MFE, este continuarea negocierilor pentru obținerea unui acord înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), format Coeziune, care va avea loc în luna iunie.
Acest Pachet privind Politica de Coeziune este format din 5 regulamente, astfel:
• Regulamentul de stabilire a unor dispoziții comune;
• Regulamentul privind Fondul European de Dezvoltare Regională;
• Regulamentul privind Fondul de Coeziune;
• Regulamentul privind Fondul Social European;
• Regulamentul INTERREG (Cooperare Teritorială Europeană).
Reamintim că, odată cu gestionarea dosarului în discuție, România va urmări:
• Asigurarea unui cadru investițional pentru ca aceasta politică să devină mai modernă, mai dinamică, mai flexibilă și mai simplă. Este felul în care se poate asigura o creștere inteligentă și sustenabilă, se poate vorbi despre o Europă mai verde, cu mai puține emisii de carbon, de o Europă mai conectată, mai socială și, în final, mai aproape de cetățeni;
• Asigurarea unui echilibru între investițiile de capital uman și investițiile pentru dezvoltare;
• Continuarea negocierilor într-un ritm care să asigure avansarea, la nivelul Consiliului, în asa fel încât pachetul legislativ să fie adoptat în timp util și să fie asigurate premisele pentru o Politică de Coeziune de succes în perioada post-2020.
Ce este Politica de Coeziune?
Politica de Coeziune este un instrument de finanțare, care asigură solidaritatea între Statele Membre și regiunile europene, ca principiu fondator al integrării europene.
Este compusă din 3 fonduri, împărțite astfel:
– Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
– Fondul Social European (FSE);
– Fondul de Coeziune (FC).
Banii alocați prin Politica de Coeziune au generat beneficii indiscutabile pentru cetățenii români și europeni. Se poate spune că niciun alt instrument financiar nu are o legătură mai clară cu cetățenii și cu economiile locale.
Datorită Politicii de Coeziune, oamenii sunt conectați la infrastructura de apă, la cea de internet și transport, beneficiază de o educație mai bună în școli, de asistență și tratamente medicale în spitale sau de noi calificări pe piața muncii. Tot datorită investițiilor din Politica de Coeziune oamenii lucrează, inovează sau își încep propria afacere.
Beneficiile ei sunt uriașe, de aceea Politica de Coeziune rămâne în continuare esențială pentru solidaritatea europeană.
De câți bani va beneficia România în perioada de programare 2021-2027
România va beneficia de aprox. 30,6 miliarde euro, astfel:
• Prin FEDR, de 17,323 mld. euro;
• Prin FSE Plus, de 8,385 mld. euro;
• Prin FC, de 4,499 mld. euro;
• Prin Programul Cooperare Teritorială Europeană, de 392 mil. euro.„ precizează Ministerul.