Taina confecționării marțișoarelor le-a fost deslușită copiilor din localitatea dâmbovițeană Bucșani de către deputatul Claudia Gilia. Prezentă în mijlocul elevilor, parlamentarul a dorit să reînvie acest obicei și să transmită mai departe tradițiile zilei de Dragobete. Evenimenntul s-a desfășurat la biblioteca din comună, ocazie cu care parlamentarul a făcut și o donație de cărți, atât de folositoare elevilor.
“Valorile naționale, obiceiurile și credințele nu sunt elemente identitare subînțelese și auto-didactice pentru o Națiune. Ele trebuie transmise tinerei generații prin acțiuni concrete, prin legături strânse între generații de bunici, părinți, copii, nepoți și strănepoți. În urmă cu câteva secole, aceste ”lecții de identitate” se țineau la șezătorile satului. Acolo se ”descâlceau ițele” tuturor miturilor și tradițiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradițiile și obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în fața altor pericole și să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meșteșugărești și sociale care le-au fost de folos în viață.
Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spațiu al învățării populare mai aproape de comunitățile locale – în biblioteci.
De această dată, cu sprijinul bibliotecii din comuna Bucșani, al doamnelor din comuna Gura Ocniței care formează ”Atelierul Veseliei” și sub îndrumarea doamnei Adriana Ion – șeful Departamentului de Cultură Tradițională de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița am reînviat această tradiție. Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze aceste mici bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor.
În același timp, am donat o mică colecție de cărți care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generație. Este de datoria noastră să facem din generația ”tabletelor și a internetului rapid” – una mai implicată în viața comunității, mai așezată. Avem obligația să le transmitem tinerilor dragostea față de carte, de tradiții și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea lor.” a precizat deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.