Noapte
Zi
20 March 2019
2 mins read

Rovana Plumb a semnat protocolul pentru cel mai mare proiect, 568 milioane de euro, destinat copiilor instituționalizați

Marți, 19 martie a.c., la Palatul Victoria, Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a semnat protocolul de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția și Drepturile Copilului și Adopție în vederea implementării celui mai mare proiect destinat copiilor aflați în dificultate, copiilor instituționalizați și a celor aflați în plasament,  “TEAM UP:-Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”,un proiect care se ridică la suma de 568 de milioane de euro.

Se dorește astfel asigurarea unui mediu familial de îngrijire pentru toți copiii din instituții, prin continuarea procesului de dezinstituționalizare și asigurarea tranziției către îngrijirea în comunitate, acesta fiind și  una dintre măsurile asumate prin actualul program de guvernare.

“Având în vedere faptul că acest contract de finanțare este cel mai mare din actuala perioadă de programare din cadrul POCU, cât și faptul că el este implementat la nivel național prin 47 de Direcții Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului și se va derula până la sfârșitului anului 2023 este necesară o monitorizare permanentă a implementării acestuia de către cele două instituții.

Prin semnarea acestui angajament suplimentar față de contractul standard de finanțare între cele două instituții ne dorim să schimbăm paradigma asupra modului în care facem implementarea proiectelor din fonduri europene.

Semnarea contractului de finanțare a fost primul pas. Însă, având în vedere impactul pe care acest proiect îl are asupra procesului de dezinstituționalizare, ne asumăm astăzi o monitorizare de proiect riguroasă de către cele două instituții și o comunicare permanentă asupra stadiului în care acest proiect se află și cum sunt atinși indicatorii de etapă.

Acest proiect are două componente majore și anume decontarea cheltuielilor salariale pentru asistenții maternali din FSE, lucru care s-a realizat. Astăzi dăm startul celei de a doua etape, aproximativ 275 milioane de euro, care presupune, printre altele, angajarea a 4.000 de asistenți maternali și formarea profesională a altor 15.000.

Prin acest protocol de colaborare ne asumăm să monitorizăm în mod permanent progresul de implementare al acestui proiect, să ne asigurăm că sunt respectate graficele de rambursări stabilite, iar atingerea obiectivelor se realizează în mod unitar în toată țara. Am considerat că este necesar un angajament ferm între cele două instituții, deoarece vorbim de cea mai mare investiție realizată din fonduri europene în sistemul de asistență maternală din România.

Este o dovadă în plus că, la nivelul Guvernului, există o preocupare constantă pentru implementarea eficientă a proiectelor în scopul de a preveni apariția unor nereguli sau neeligibilități.” a explicat ministrul Rovana Plumb.

Obiectivul general al proiectului este cresterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității.

Beneficiarii direcți  sunt 15.000 de asistenți maternali și implicit cei peste 22.000 de copii care vor fi crescuți și îngrijiți de către aceștia.

De asemenea se mai urmărește:

– identificarea și recrutarea persoanelor interesate să devină asistenți maternali în vederea asigurării creșterii și îngrijirii atât a copiilor care urmează să fie dezinstituționalizați cât și a celor care,din motive obiective, nu pot rămâne în grija propriei familii ca urmare a confirmării riscului de separare a copilului de familie

– profesionalizarea întregii rețele de asistență maternală.

“Procedurile nou create vor avea în vedere: preluarea copilului spre crestere și îngrijire (admiterea), încetarea cresterii și îngrijirii copilului de către asistentul maternal, promovarea relațiilor socio-profesionale, ocrotirea sănătații copilului, consemnarea opiniei copilului, absenteismul copilului, acțiunea în situații neprevăzute, relația cu copilul, sugestiile/sesizările și reclamațiile, identificarea, semnalarea și soluționarea cazurilor de abuz și neglijență, controlul comportamentului copiilor, măsurarea gradului de satisfacție al beneficiarilor, utilizarea resurselor financiare ale copilului etc. Ele vor asigura premisele aplicării unitare a modului de desfășurare a activității asistenților maternali.” a mai adăugat demnitarul.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

La Poiana au fost instituite filtre anti pestă porcină

Articolul Urmator

Bărbat reținut pentru violență, lipsire de libertate și ultraj

Ultimele Articole

Moș Crăciun ajunge la Titu pe 21 decembrie!

Orașul Titu îmbracă haine de sărbătoare și așteaptă sosirea lui Moș Crăciun. Bătrânelul cu barba albă va ajunge pe data de 21 decembrie, dar, până atunci, își așteaptă scrisorile pe care copiii,
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele