Începând din data de 10 aprilie a.c., toți cei care nu beneficiază de curent electric se pot înscrie în proiectul “Centenarul Luminii”, derulat de Ministerul Mediului în parteneriat cu Ministrul Energiei.
Proiectul vine în sprijinul comunităților, locuințelor izolate, care nu au acces la energie electrică și presupune instalarea de panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului, prin Agenția Fondului de Mediu, acoperă costurile integrale ale instalarii acestui sistem, dar nu mai mult de 25.000, TVA inclus, care deservește o gospodărie, iar beneficiarii vor primi banii eșalonat.
Potrivit Ghidului de finanțarecheltuielile eligibilele sunt: : achiziția sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puțin un kw, achiziția instalației electrice exterioare și interioare în imobil, montajul și punerea în funcțiune a sistemului.
Potrivit Ministerului Energiei, în 2018, în România, existau 52.000 de gospodării care nu erau racordate la sistemul de distribuție a energiei electrice.
De asemenea, în derularea acestui proiect, un rol deosebit de important îl au primăriile din zonele respective, deoarece ele sunt cele care depun dosarele de finanțare. Cetățenii, beneficiarii fac cereri către unitațile administrativ teritoriale, iar acestea continuă procesul către AFM și minister. Termenul de depunere a documeentației în vederea obținerii finanțării este de trei luni.
“Îmi doresc ca toți primarii să profite de această oportunitate creată pentru cetățenii din localitățile lor. În ceea ce priveste situația la nivelul județului Dâmbovița, până în acest moment s-au depus 13 cereri, și anume 2 la Malul cu Flori, 10 la Pietrari și una la Conțesti”, a precizat Ionel Petre, presedinte ALDE și vicepreședinte Agenția pentru Arii Protejate din cadrul Ministerului Mediului.