Noapte
Zi
23 April 2019
5 mins read

Marius Lixandru, Inspector Șef ITM Dâmbovița: ”În cadrul ITM Dâmbovița, pentru munca nedeclarată toletanța este zero”

V.B.: În ce an ați preluat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița și care a fost motivul pentru care ați acceptat această provocare?

M.L.: Am preluat funcția de Inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița în anul 2009 ca o provocare, ca urmare a faptului că am cochetat cu domeniul securității în muncă încă din anul 2004 când am obtinut CITB Card (cardul care atestă pregatire de specialitate în domeniul securității muncii în Marea Britanie), și nu în ultimul rând datorita faptului că, de profesie, sunt inginer, lucru care mă ajută în înțelegerea și aplicarea corecta a legii într-un domeniu atât de vast.

V.D.: Ce schimbări majore s-au produs, la nivelul instituției, din acel moment?

M.L.: Dacă trebuie să vorbesc despre schimbari care au avut loc strict în institutie timp de 10 ani cel mai simplu ar fi să vă spun că în anul 2009 eram 73 de salariati, iar acum suntem 39. Despre schimbari legislative ar trebui să vorbesc probabil câteva ore, dar cel mai important este faptul că astăzi avem un “Cod al muncii “ care vorbește ca în toată Europa despre munca nedeclarată sub cele patru  forme :

-primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității;

-primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;

-primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

-primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial

V.D.: Câți inspectori teritoriali de muncă are în organigramă ITM Dâmbovița? 

M.L.: Numărul de inspectori care merg efectiv în teren este de 19, specializați pe mai multe departamente, și anume:

              – 4 inspectori în compartimentul  “muncă nedeclarată”

              -7 inspectori în compartimentul  “relații de muncă”

              -7 inspectori în compartimentul “ securitate și sănătate în muncă”

             – 1 inspector în compartimentul “supraveghere piață”

Vreau să precizez faptul că întreaga activitate a inspectoratului se desfășoară în bune condiții ca urmare a efortului depus de toți salariații, indiferent de compartimentul în care aceștia își desfășoară activitatea.

V.D.: Care sunt principalele  trei abateri de la Codul Muncii pe care le constatați? Care a fost cea mai mare sancțiune pe care ați aplicat-o?

M.L.: Principala  abatere de la Codul muncii  rămâne neîncheierea contractului individual de muncă pentru persoanele primite la lucru, faptă care este sancționată fără toleranță de către colegii mei, iar după cum bine știți, sancțiunea este de 20.000 lei pentru fiecare persoană primită la muncă în astfel de condiții.

O altă abaterea o constituie neacordarea repausului săptămânal pentru salariați. Conform Codului muncii, aceștia trebuie să primească un repaus de 48 de ore consecutive.

Neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă de către angajatori reprezintă o altă abatere constatată de către colegii mei, dar sancționată cu AVERTISMENT (dacă este la prima abatere). Se procedează astfel și datorită caracterului preventiv al activității inspectorilor de muncă.

Ca și cunatum al amezilor  am fost nevoiți să acordăm și maximul amenzii din Romania prevăzută de Ordonanța 2/2001 adică 100.000 lei , pentru depistarea la lucru a 5 persoane pentru care angajatorul nu a întocmit contractul individual de muncă.

V.D.: Se întâmplă ca, o dată ce ați sancționat o anumită abatere, la un al doilea control, la aceeași unitate, să constatați că lucrurile nu s-au schimbat? Că situația respectivă nu s-a ameliorat?

M.L.: Dacă în urmă cu câțiva ani puteam spune că erau situații când angajatorii nu respectau în mod constant prevederile legale, astăzi lucrurile stau altfel. Având în vedere dinamica pieței de muncă și faptul că acum este puțin mai greu să găsești un muncitor, angajatorii sunt mult mai atenți atunci când vorbim de respectarea legii. În județul Dâmbovița angajatorii sunt foarte bine informați și pot spune că sunt rare cazurile când aceștia, în mod intenționat, nu respectă legea.

V.D.: Cât de des este folosită munca la negru în județul Dâmbovița? Care sunt domeniile în care se folosesc, deseori, astfel de muncitori?

M.L.: Pot spune cu încredere că astăzi, în județul Dâmbovița, munca nedeclarată este întâlnită mai rar decât în anii precedenți.  Ca domenii rămân cele cunoscute și de dumneavoastră : construcții, comerț, confecții.

V.D.: Care sunt cazurile în care sunt amendați, sancționați angajatorii? Dar angajații?

M.L.: Pentru încălcările prevederilor legale angajatorii pot fi sancționați cu amendă sau cu avertisment. Pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată, repet, toleranța este zero, în sensul că toți angajatorii sunt sancționați cu amendă, iar pentru alte încălcări pot fi sancționați și cu avertisment , pentru că și prevenția face parte din activitatea noastră.

Referitor la sancționarea salariaților legea prevede ca în cazul depistării persoanelor  fără contract individual de muncă acestea pot fi sancționate cu amenda între 500 și 1000 lei, însă la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița acestia au fost sancționați numai cu AVERTISMENT.

V.D.: Ce considetați că ar trebui schimbat în domeniul Legistației muncii, la Codul Muncii?

M.L.: Din punctul meu de vedere, ca principală schimbare a Codului muncii, ar fi o prevedere prin care salariații care nu își efectuează preavizul să poată fi trași la răspundere de către angajatori. Înteleg clar prevederea Constituțională conform căreia “ libertatea muncii este garantată prin Constituție”, însă nu este normal ca atâta timp cât în contractul de muncă, semnat de ambele parți, este convenit un termen de  preaviz, salariatul să poată pleca fără nicio problemă atunci când vrea.

V.D.: Domeniul muncii este unul destul de dificil. Dacă ați avea posibilitatea, ați alege din nou același lucru? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

M.L.: În mod clar da, aleg oricând acest domeniu. V-am spus că îmi plac provocarile, iar dacă vorbim de ceva complex niciodată nu dau înapoi. Îmi fac meseria cu placere, iar colectivul mă ajută să vin cu drag la serviciu în fiecare dimineață.  Mă bucur pentru aceasta întrebare pentru că, în acest fel, am ocazia să multumesc tuturor colegilor pentru efortul depus zilnic astfel încât rezultatele activității inspectoratului să fie foarte bune.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

De ce creștinii ortodicși nu îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Mucenic Gheorghe

Articolul Urmator

Primăria Târgoviște a premiat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie 

Ultimele Articole

Dâmbovița Arena prinde contur! 

Cel mai mare complex sportiv din județul Dâmbovița prinde contur. Cu fonduri prin Compania Națională de Investiții (CNI), dar și o cofinanțare din partea Consiliului Județean, arena va putea găzdui de la
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele