În urmă cu 160 de ani, când statul unitar român, constituit sub forma Principatelor Unite ale Ţării Româneşti şi Moldovei, apărea pe harta Europei, cei dintâi conducători ai săi au înţeles că o condiţie imperativă a dezvoltării noii entităţi o reprezintă cunoaşterea realităţilor sale. Şi astfel, la 12 iulie 1859 s-a instituţionalizat statistica oficială românească cea care, prin succesive şi naturale transformări, a devenit Institutul Naţional de Statistică de astăzi.
În acest fel pe eşicherul celor mai importante instituţii publice ale statului român apărea “statistica” cea care a devenit principalul furnizor de informaţii privind starea economică şi socială a ţării, pe baza cărora s-au edificat toate proiectele de dezvoltare care au condus România la condiţia de stat modern, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Performantă ca organizare, integrată organic, încă de la începuturi, sistemului de valori europene, statistica oficială românească la cei 160 de ani de existenţă neîntreruptă este în măsură să răspundă astăzi marilor provocări ale vieţii contemporane la nivelul celor mai actuale şi avansate standarde internaţionale.
Institutul Naţional de Statistică a devenit începând cu luna iunie 2019 membru Asociat în cadrul Comitetului de Statistică şi Guvernanţă în Statistică al OCDE.
„Trebuie să facem în aşa fel încât statistica europeană să depăşească provocările cu care se confruntă” – acesta a fost viziunea INS în perioada celor şase luni de Preşedinție a Grupului de lucru Statistica al Consiliului Uniunii.
“Astăzi, cei 27 de statisticieni din Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa, suntem mândri că reuşim să culegem, să prelucrăm, să analizăm şi să diseminăm datele necesare caracterizării vieţii economice, sociale şi culturale ale judeţului Dâmboviţa şi o facem într-un mod prin care reuşim să cinstim cei 160 de ani de statistică oficială.
Producţia şi diseminarea de date statistice relevante, corecte, credibile şi furnizate la timp necesare pentru fundamentarea deciziilor de dezvoltare economică şi socială a judeţului sunt rezultatul parteneriatului dintre Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa şi furnizorii de date primare, reprezentând pe toţi actorii economici şi sociali din judeţ în dubla lor ipostază, pe de o parte, de furnizorii de date statistice primare, pe de altă parte de utilizatorii şi beneficiari ai datelor statistice finale, din judeţul Dâmboviţa.
Anual culegem date de la aproximativ 1500 instituţii, agenţi economici şi sociali, iar prin intermediul celor peste 100 de operatori de teren de la gospodării ale populaţiei, incluse în eşantioane aferente judeţului Dâmboviţa .
Este necesar ca informaţia statistică să se întoarcă în societate, în economia reală ca vector al cunoaşterii şi premisa a unor proiecte de dezvoltare viitoare.
O prioritate a anului 2019 o constituie pregătirea Recensământului General Agricol şi Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din runda 2021.
Cu această ocazie, ne pregătim să schimbăm imaginea viitorului recensământ, de la unul tradiţional la unul modern, care să utilizeze cele mai noi metode şi tehnici, care să vină în ajutorul populației: un recensământ “durabil” cu o sarcină de răspuns cât mai redusă asupra populației, rezultate obținute mai rapid şi cu resurse mai puține, dar de a căror existență şi folosință se va beneficia un timp mai îndelungat. ” precizează directorul Direcției de Statistică din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, ec. Elena Brezeanu.