Noapte
Zi
7 May 2020
3 mins read

Alocarea tichetelor sociale pentru grădiniță se va dubla de la 1 ianuarie 2021

Legea nr. 49/2020 pentru completarea și modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniță a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis, astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, cuantumul sumei pentru stimularea prezenței la grădiniță a copiilor din familii defavorizate, prin tichete sociale, se va dubla. Noua lege, de care vor beneficia aproximativ 100.000 de preșcolari, schimbă condițiile de eligibilitate a copiilor (mărește pragul de venit pe familie – de la copiii din familii care primesc venit minim garantat, la toți copiii din familii care primesc alocația pentru susținerea familiei), elimină cererea părinților, dublează valoarea tichetului social lunar și crește responsabilitatea primarilor și directorilor de școli de a informa părinții cu privire la lege și la importanța grădiniței. Modificările au fost propuse de Asociația Reality Check, în urma evaluării modului în care s-a aplicat legea, și au fost preluate într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputați și senatori. Noua lege a fost votată în Camera Deputaților pe 3 aprilie 2020, cu 326 de voturi pentru și unul împotrivă.

Anual, aproximativ 100.000 de preșcolari vor avea șansa să meargă regulat la grădiniță și, astfel, să se adapteze mai ușor la școală și să nu o abandoneze, prin Legea 49/2020 care modifică și completează Legea 248/2015, prin care familiile copiilor eligibili primesc lunar tichete sociale de grădiniță, condiționate de prezență.

Noua lege propune următoarele modificări față de Legea 248/2015, care rămâne în vigoare până la finalul anului 2020:

1. Schimbarea condițiilor de eligibilitate – de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru crește pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie.

2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;

3. Mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi crește utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 și era prea mică pentru ca părinții să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniță;

4. Introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.

„Ne bucură foarte mult că avem o lege a tichetelor sociale pentru grădiniță îmbunătățită, care va ajuta de la începutul anului viitor mai mulți copii din familii defavorizate să meargă zi de zi la grădiniță și să înceapă școala mai pregătiți. Toate modificările propuse de noi în urma consultărilor de la firul ierbii și cu reprezentanți ai autorităților au fost adoptate, iar legea este acum mai accesibilă familiilor sărace. Ne bazăm în continuare pe buna colaborare cu autoritățile publice centrale pentru realizarea la timp a normelor metodologice de implementare a noii legi și pentru promovarea noilor prevederi legislative, în așa fel încât toți copiii eligibili să beneficieze de acest sprijin de la 1 ianuarie 2021.“ – declară Nadia Gavrilă, Președinte Asociația Reality Check.

La baza legii care îi ajută pe cei mai săraci copii din România să meargă la grădiniță este proiectul pilot Fiecare Copil în Grădiniță al Asociației OvidiuRo, implementat în perioada 2010-2015 în 45 de comunități defavorizate. Condiționate strict de frecvența copiilor, tichetele sociale ajută părinții să acopere unele costuri de bază ale educației preșcolare: gustarea zilnică, rechizite sau o pereche de pantofi. Pentru copiii care au beneficiat de lege până acum, rata medie de prezență la grădiniță a crescut de la 65% în 2016 la 76% în 2019, ceea ce indică faptul că legea produce rezultate, odată ce copiii sunt înscriși în program. Modificările propuse au fost extrem de necesare în contextul în care în ultimii doi ani legea în forma actuală nu a ajuns decât la aproximativ jumătate dintre copiii eligibili.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

La Judecătoria Târgoviște nu s-au luat măsuri de igienizare sau dezinfectare a spațiilor

Articolul Urmator

Dep. PSD Carmen Holban:”Cabinetele de medicină de familie, scutite de la plata impozitului pe clădiri”

Ultimele Articole

Mergisus