Ziua de astăzi, 9 Mai, are o triplă înseamnătate: Ziua Europei, Ziua proclamării Independenței României și ziua în care s-a încheiat cel de al Doilea Război Mondial.
Ziua Europei este dedicată unităţii europene. În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată Declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare.
Pe data de 9 Mai, românii celebrează și Independență de Stat. Izbucnirea Războiul ruso-turc în aprilie 1877, a reprezentat ocazia ideală pentru a profita de contextul internaţional în realizarea independenţei României.
În luna aprilie 1877, România a semnat convenţia cu Rusia prin care permitea armatei ruse să treacă pe teritoriul ei şi să ocupe linia Dunării până la gura Oltului. În temeiul aceleiaşi convenţii, armata română s-a angajat să fie concentrată în Oltenia de sud.
La 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”. A doua zi, la 10 mai, Camerele reunite au proclamat şi votat independenţa României, iar domnitorul Carol I a promulgat-o, fiind apoi publicată în Monitorul Oficial. Totodată, Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul Armatei.
Pentru a celebra aceste evenimente, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, astăzi, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost gazda ceremonialul schimbului de gardă, ca în secolul al XVII-lea, realizat de străjerii gărzii Cetății Făgăraș.
Momentul a fost urmat de un recital susținut de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice „Muntenia”.