Noapte
Zi
31 March 2022
4 mins read

Acțiune de împădurire în cadrul Ocolului Silvic Moreni

În perioada 15 martie- 15 aprilie, Direcția Silvică Dâmbovița sărbatorește ‘’LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”, eveniment care a izvorat din necesitatea menținerii integrității resurselor forestiere ale țării, având un pronunțat caracter educativ în rândul populației de toate vârstele și, în special, în rândul tinerilor, pentru a sădi sentimentul de ocrotire și respect față de această inestimabilă bogație a țării.
Evenimentul datează din anul 1936, inițiativa aparținându-i marelui silvicultor Marin Dracea, fiind unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului și factorilor decizionali cu privire la importanța pădurii, a rolului ei esențial în menținerea echilibrului ecologic.
În această perioadă au loc acțiuni de împădurire la subunitățile Direcției Silvice Dâmbovița, cu participarea personalului silvic , mass-media, elevi, studenti, voluntari și membrii ai comunitatilor locale și urbane.
Tot în această perioadă au loc acțiuni de ecologizare a pădurilor și igienizare a fondului forestier.
Astfel, astăzi, pe raza Ocolului Silvic Moreni, elevi ai școlilor gimnaziale din Dărmănești, Iedera și Vlădeni, împreună cu conducerea Direcției Silvice și reprezentanții administrației județene, au dat starul acțiunii prin care se vor planta a 15.000 de arbori di speciile gorun, stejar și frasin.

“Ei sunt cel mai bun exemplu. Astăzi, împreună cu zeci de elevi, am ieșit în mijlocul naturii și am dat startul campaniilor de împădurire din județul nostru. Alături de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița și ai Jandarmeriei, am participat la acțiunea în urma căreia vor fi plantați 15.000 de goruni, stejari și frasini, pe raza Ocolului Silvic Moreni.

poza

Astfel de activități vor fi sprijinite și anul acesta de Consiliul Județean Dâmbovița. Anul trecut, am finanțat plantarea a 10.000 de frasini și salcâmi în Doicești, Dobra, Ulmi și Aninoasa în colaborare cu Asociația Students Forests Guardian.
Ziua de mâine și ceea ce lăsăm în urma noastră ar trebui să fie o preocupare a fiecăruia dintre noi, membri ai comunității din care facem parte. Încă o dată, felicitări celor mici pentru implicare!”, transmite Corneliu Stefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

cornel

” România e pe mâini bune! 19 milioane de puieți forestieri sunt plantați zilele acestea de voluntari și angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Astfel, se vor împăduri 10.244 hectare.
Să nu uităm că România se află printre țările europene cu cele mai puține păduri – 29% din suprafața țării.
Elevii din Iedera, Dărmănești, Vlădeni au venit la prima oră a dimineții cu gândul că vor să ajute. Ei știu că o țară fără păduri este o țară care-și condamnă cetățenii la dezastre naturale (secetă, deșertificare, alunecări de teren sau ploi abundente), boli în rândul cetățenilor și un potențial economic scăzut.
Sigur că în anii viitori vom avea bani pentru acest lucru prin PNRR și prin exercițiul financiar European, dar trebuie să demonstrăm că putem și singuri și e bine să dăm și un exemplu, acolo unde se poate.
M-am bucurat de mobilizarea exemplară din partea tuturor instituțiilor de la nivelul județului nostru. Îi mulțumesc domnului Președinte al Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, reprezentanților Jandarmeriei, ai Ocolului Silvic Moreni și ai altor instituții locale, pentru implicare. Împădurind, salvăm Romania, însănătoșim plămânii țării!”, a transmis Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița.

claudia

„La această de acțiune de împădurire a arborilor, vom împădurii în cadrul Ocolului Silvic Moreni, Unitatea de Producție 6. Avem în această zonă o suprafață de trei hectare. De asemenea, noi, Direcția Silvică Dâmbovița administrăm o suprafață de 53.440 de hectare, fond forestier de stat. Mai avem contracte pentru prestări servicii și de administrare pentru o suprafață de 17.021 hectare, cu păduri private ale proprietarilor, persoane fizice, ale UAT-urilor și deținători de păduri. În total administrăm o suprafață de 70.461 de hectare” , a adăugat directorul general al Direcției Silvice Dâmbovița, Petre Marin.

petre marin

„Astăzi avem o lucrare de împădurire în urma unei tăieri rase. De fapt, este o lucrare de substituire. Ca atare, noi, introducem gorunul, stejarul și frasinul. Interesul nostru, al silvicultorilor, este să plantăm specii autohtone pentru că s-a dovedit că speciile autohtone cresc mult mai bine și sunt mult mai valoroase” , a precizat Adina Prodan, responsabil compartiment împăduriri al Direcției Silvice Dâmbovița și purtător de cuvânt al instituției.

adina

Manea Ionuț, șeful Ocolului Silvic Moreni, a oferit detalii despre activitatea pe care o desfășoară ocolul pe care îl reprezintă. „Ocolul Silvic Moreni administrează fond forestier, proprietate publică a statului în suprafață de 7.292 de hectare, iar pe bază de contracte prestări servicii silvice, de 821. Pentru anul 2021, Ocolul Silvic Moreni și-a realizat toți indicatorii referitori la regenerarea pădurilor. Pentru anul 2022 avem cinci hectare de regenerări artificiale și 15 hectare de regenerări naturale.”

„La fel ca anul trecut, ne-am alăturat acestei acțiuni de plantare a arborilor și am răspuns invitației Direcției Silvice Dâmbovița. Implicarea noastră este una activă, iar prin participarea noastră la aceste acțiuni, dorim să încurajăm mai mulți voluntari să participe la plantare de puieți. Orice pom plantat poate aduce servicii tuturor locuitorilor din comunitate. Astăzi suntem prezenți cu 15 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița. De asemenea, în data de 3 aprilie, Jandarmeria română împlinește 172 de ani de la înființare, iar noi ne-am gândit ca astăzi să plantăm 172 de puieți de stejar, marcând astfel numărul de existență instituțională.” ,a declarat și Ciprian Vătășelu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița.

4

5

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

TÂRGOVIȘTE: Între 01 aprilie-01 mai, RESTRICȚII TEMPORARE DE CIRCULAȚIE PE BULEVARDUL „REGELE CAROL I”

Articolul Urmator

Raportul senatorului Titus Corlățean privind consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, adoptat de Comisia pentru afaceri politice și democrație a APCE

Ultimele Articole

Șofer pe autobuz școlar, prins băut la volan

În această dimineață, 27 mai, în jurul orei 07:35, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Găești au oprit pentru control, pe drumul național 61, în Gaesti, un autovehicul destinat transportului școlar. Conducătorul auto,
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele