Noapte
Zi
10 March 2022
2 mins read

ITM Dâmbovița informează: După ridicarea stării de alertă nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituţiile de stat

Începând cu data de 9 martie 2022, după aproape doi ani de restricții, România a ieșit de sub stare de alertă. Astfel, sunt anulate restricțiile impuse de autorități, pentru limitarea numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, dar și măsurile luate în sprijinul angajaților și al angajatorilor.
Ridicarea stării de alertă aduce, așadar, schimbări multiple, în domeniul gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Astfel, șomajul tehnic decontat de stat are ca termen – limită de aplicare data de 31 martie 2022, dar legea „kurzarbeit” (OUG 132/2020) va mai rămâne în vigoare încă trei luni. Aceasta prevedea posibilitatea ca, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acestora, angajatorii să reducă programul de lucru cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
Ridicarea restricțiilor înseamnă, de asemenea și întoarcerea la munca de birou pentru cei care au lucrat de acasă, în contextul regulilor impuse temporar de pandemie. Angajatorii au avut obligația de a dispune de muncă la domiciliu pe toată durata stării de alertă, dacă specificul activității permitea această modificare. Și de acum, continuarea muncii de acasă rămâne posibilă, însă doar de comun acord. Angajatorii vor putea solicita salariaților să lucreze de la birou sau vor putea negocia un nou aranjament de program de lucru cu ei (muncă hibridă).
Trebuie subliniat și faptul că, după ridicarea stării de alertă, nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituţiile de stat. Dacă, pe durata stării de alertă procesul de angajare la stat a fost simplificat, fiind permise detașări în multe domenii, de acum toate numirile făcute fără concurs în starea de alertă vor înceta în termen de 30 de zile.
În ceea ce privește măsurile de protejare a sănătății cetățenilor de infectarea cu COVID-19, aducem la cunoștința dâmbovițenilor faptul că, de astăzi, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie. Autoritățile sanitare recomandă însă, în continuarea, utilizarea sa, în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise.
Nu în ultimul rând, nu mai există nici obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.
Rămâne totuși oportună o minimă prudență și respectare a regulilor de igienă, astfel încât să ne asigurăm că nu ne vom întoarce la problemele medicale și restricțiile din perioada anterioară.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

(VIDEO) Târgoviștenii “se bat” pe combustibil

Articolul Urmator

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița reia debranșările în cazul restanțierilor

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele