Noapte
Zi
6 April 2022
1 min read

Săptămâna porților deschise la Casa Atelier Gravor „GABRIEL POPESCU” din Vulcana-Pandele

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, organizează în perioada 8 – 15 aprilie 2022, Săptămâna Porților Deschise la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu”, ca omagiu adus primului mare gravor român, născut la 8 aprilie 1866, pe meleaguri dâmbovițene, care a locuit și a creat în Casa Atelier de la Vulcana-Pandele, unde se află unica presă din lemn din țară, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal.
Ținând cont că anul acesta comemorăm 85 de ani de la trecerea în neființă a marelui artist, la Casa Atelier „Gabriel Popescu” va fi vernisată, în data de 8 aprilie 2022, ora 12:00, o expoziție dedicată articolelor din presa vremii referitoare la moartea artistului.

112
Printre extrasele articolelor scrise de-a lungul timpului, cu speranța că vor trezi interesul pentru a-l descoperi sau redescoperi pe artistul Gabriel Popescu (1866-1937) și casa sa din Vulcana-Pandele, amintim:
„Probabil că grafica este sora mai săracă a picturii, un fel de cenușăreasă. Dar se întîmplă uneori să vină cîte un prinț care să o ducă în palatele de fascinație și strălucire.” Dan Baciu, în „Dialog” – Revistă de Știință și Cultură a Studenților de la IMF Cluj, an I, nr. 3, sept. 1969, pag.7.
„Gabriel Popescu a fost sortit să umble cu firul delicat de oțel pe duritatea plăcii de aramă și să nu greșească o singură trăsătură.
Tăcut, modest și blând, a trecut prin viață cu chipul lui răzeș, în care ochii aveau sclipiri repezi și adânci, umbrit de o pălărie cu margini largi și ca singură podoabă o lavalieră neagră.” Tache Soroceanu, în Adevărul Literar și Artistic, ediție de Paști, 1937.
„Prestigiul gravurii românești, modurile poetice supreme ale acestei arte s-au consolidat mai întâi în opera lui Gabriel Popescu, pentru a da apoi noi rezultate în generația ce-i urmează (…) Fără îndoială, eforturile noastre spre cultură grafică proprie urmează drumul tăiat și lărgit de Gabriel Popescu, demostrându-ne din nou cum perfecțiunea tehnică a mijloacelor de expresie rămâne totdeauna o condiție a formulării și adâncirii poetice.” Raoul Șerban, în “România Literă”, An II, nr. 20 din 15 II 1969, pag. 26.
În perioada 8 – 15 aprilie 2022, intrarea la Casa-Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana-Pandele va fi liberă.

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea “Complex Sportiv Stadion Municipal”, zona UM Gară

Articolul Urmator

Peste 53000 de dâmbovițeni din mediul rural s-au autorecenzat

Ultimele Articole

Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele