Noapte
Zi
30 July 2022
3 mins read

Sen. Titus Corlățean a dat asigurări de sprijin și suport pentru Republica Moldova

În cursul zilei de ieri, Maia Sandu, președintele Republucii Moldova a fost prezentă în România, unde, la Palatul Parlamentului s-a întâlnit cu mai multe demnitari și reprezentanți ai Camerei Deputaților și Senatului, printre care și Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică Externă. Maua Sandu, președintele Republicii Moldova.

Vineri, 29 iulie 2022.

Pe masa discuțiilor au fost teme extrem de importante, mai ales în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina și situația grea în care se află Chișinăul.

“A fost o discuție importantă, dar mai ales necesară, oportună și utilă intr-un moment realmente dificil pentru Chișinău. Războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei și provocările de securitate din regiune, mai ales din partea unor cercuri de putere de la Tiraspol, creșterea explozivă a prețurilor la gaze (de 4 ori…) și energie electrică, impactul social puternic, dar și cel umanitar ce decurge din războiul ruso-ucrainean (Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați per cap de locuitor din toate statele din regiune) fac imposibilă gestiunea cu succes din partea guvernului moldovean fără implicarea și susținerea directă și substanțială din partea României. (mai ales..), dar și a statelor și instituțiilor UE. Mai ales că Republica Moldova a devenit în iunie a.c., cu susținerea decisivă a Bucureștiului, stat candidat la Uniunea Europeană.

Am intervenit în cadrul întâlnirii pe o serie de teme politice, pe care le-am considerat necesar a fi ridicate și puse de acord. Am senzația că intervenția mea a fost bine înțeleasă și valorizată de înalta delegație de la Chișinău. Totodată, susțin pe deplin solicitarea formulată de colega mea social-democrată, Natalia Intotero, președintele Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, pentru respectarea de către guvernul moldovean a unui statut legal și nediscriminatoriu, dar și pentru acordarea (în sfârșit) a unui sediu adecvat Mitropoliei Basarabiei, reactivată după declararea independenței Republicii Moldova în 1991 ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române și aflată în subordinea Patriarhiei Române, dar ale cărei drepturi au fost reconfirmate și prin hotărârea Curtii Europene a Drepturilor Omului din decembrie 2001 de condamnare a guvernului de la Chișinău din acea perioadă pentru tratament discriminatoriu și încălcarea libertății religioase. Să nu uităm prigoana din perioada sovietică și nici proprietățile bisericii ortodoxe române confiscate de regimul sovietic, ceea ce în mod normal ar necesita un proces corect democratic și european de retrocedare…

Pe scurt, România și reprezentanții politici ai PSD, sunt convins împreună cu celelalte partide politice românești, își vor face și de această dată datoria. Mai ales că nu avem dreptul să uităm istoria dureroasă care ne-a fost decisă nouă, românilor, fără ca cineva să ne ceară acordul..Și mai ales că mulți români s-au găsit după război în situația de a-și vedea familiile și teritoriul pe care trăiau rupte samavolnic de tovarășul Stalin și odiosul regim sovietic, așa încât și astăzi sunt destui conaționali care știu de existența unei părți a familiei lor fie în Republica Moldova de azi, fie la Cernăuți sau în Herța, în Ucraina, fără a avea însă nici măcar în prezent posibilitatea de a cunoaște aceste părți ale familiilor lor…Este și cazul meu și al familiei mele, care are o parte a rădăcinilor în Bucovina istorică..Iar eu nu pot să uit acest lucru și nici nu pot să accept ca România să nu aibă capacitatea de a acționa pentru a repara, fie și parțial, o istorie neagră decisă pentru națiunea română de figuri odioase și criminale ale istoriei, care au lăsat în urma lor milioane de victime nevinovate..

P.S. Este foarte interesant câte lucruri s-au întâmplat într-o singură zi, respectiv pe 29 iulie, atunci când Statul Român marchează Ziua Imnului Național- “Deșteaptă-te române”!, transmite Senatorul Titus Corlățean.

IMG-20220730-WA0008

Publicitate

DBM EXPERTPARCHET, SERVICII PREMIUM PENTRU PARCHETUL TĂU


DBM EXPERTPARCHET vă oferă cele mai bune soluții pentru montarea și întreținerea oricărui tip de parchet. Profesioniștii DBM EXPERT PARCHET oferă numeroase servicii, de la rașchetare montaj, recondiționare parchet, întreținere , lăcuire până la chituire. Îi puteți găsi la numărul de telefon 0723.479.488 pentru o ofertă personalizată.

Companie de tehnologie specializată în soluții de dezvoltare software.

Contact: cybersmartsoft@yahoo.com

Articolul Anterior

(VIDEO) Mesajele autorităților județului Dâmbovița cu ocazia Zilei Imnului Național

Articolul Urmator

L-AȚI VĂZUT? De pe 26 iulie a.c. este de negăsit

Ultimele Articole

8000 de dâmbovițeni prezenți la Noaptea Muzeelor

În acest an, Noaptea Muzeelor a fost una atipică. Foarte mulți muzeografi și angajați ai unităților au ieșit la proteste din cauza inechităților și salariilor mici, refuzând participarea la eveniment. Deși în
Mergisus

Nu ratați

CJD, sprijin financiar pentru 25 de asociații și organizații nonprofit

În acestă dimineață, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat sprijin financiar

Femeia de azi, lider de succes

Profesionalismul și succesul au fost în acestă după amiază cuvintele